Hlavní obsah

O osudu Kellovského soud rozhodne asi v pondělí

Právo, Novinky, Aleš Honus
OSTRAVA

Ostravský okresní soud asi v pondělí rozhodne, zda propustí z vazby podnikatele Petra Kellovského, který byl podle policie organizátorem přípravy největšího finančního podvodu v dějinách české kriminalistiky. Kellovský o propuštění požádal v minulých dnech. "Spis jsem před chvílí dostal na stůl, zítra se do něj začtu a nejdříve v pondělí rozhodnu," řekl ve čtvrtek Právu soudce Michal Benda.

Foto: Dana Podhajská
Článek

Na vyřízení žádosti má zákonnou lhůtu pěti pracovních dnů. Za svoji svobodu údajný aktér miliardového podvodu s falešnými šeky nabízí kauci, jejíž výši ale neupřesnil a nechal ji na zvážení orgánů činných v trestním řízení.

"Žádost pana Kellovského o propuštění z vazby jsem předložila k rozhodnutí ostravskému okresnímu soudu," řekla Právu žalobkyně Emilie Hrabovčinová. Stejná státní zástupkyně přitom o možnosti propuštění Kellovského z vazby rozhodovala už minulý týden, protože uplynula tříměsíční lhůta od jeho zadržení.

"Minulý týden jsem usnesením rozhodla o jeho ponechání ve vazbě," řekla Hrabovčinová. Dodala, že na vazebním stíhání Kellovského, který se několik měsíců před svým zadržením skrýval a bylo po něm vyhlášeno mezinárodní pátrání, nadále trvá.

"S propuštěním samozřejmě nesouhlasím. Stále hrozí, že by se mohl vyhýbat trestnímu řízení. Další rozhodování ale nyní bude v rukou soudu," řekla státní zástupkyně.

Ve vazbě jsou tři z osmi obviněných

Kellovský, po kterém pátral Interpol, je spolu s dalšími sedmi lidmi stíhán kvůli tomu, že si společně opatřili falešné šeky za necelou miliardu korun a chtěli je zpeněžit ve švýcarské pobočce Deutsche Bank. Většina zadržených již cely vazební věznice v minulých týdnech opustila, protože pominulo nebezpečí, že by mohli ovlivňovat dosud nevyslechnuté svědky.

"Spolu s Petrem Kellovským nadále ve vazbě zůstávají ještě dva obvinění v této trestní věci," řekla státní zástupkyně. Na svobodě již je také policista Jiří Vidmoch, který mezinárodně hledaného Kellovského skrýval na své rekreační chatě nedaleko přehrady Žermanice na Frýdecko-Místecku.

Kellovského spolu s Vidmochem zatklo policejní komando 5. září přímo na chatě. Oba skončili ve vazbě. Koncem listopadu Vidmochovi Okresní soud ve Frýdku-Místku vyměřil trest jednoho roku vězení, podmíněně odložený na zkušební dobu pěti let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám