Hlavní obsah

Kellovský, podezřelý z miliardového podvodu, uprchnul

Právo, Aleš Honus
OSTRAVA

Za miliardovým podvodem na švýcarskou pobočku Deutsche Bank, který před dvěma týdny překazili severomoravští kriminalisté, stojí podle policie i významný havířovský podnikatel Petr Kellovský. Ten je současně jedním z aktérů skandálu kolem pozemků pod pražskou Sazka Arénou.

Foto: Ochrana fauny ČR

Dětské odpoledne se zvířátky se v dobříšském parku uskuteční již potřetí.

Článek

Šest organizátorů obchodu s padělanými šeky neexistující americké banky Security Pacific National Bank v hodnotě 848 miliónů korun je nyní ve vazbě, sedmý je stíhán na svobodě a na osmého, Petra Kellovského, je vydán mezinárodní zatykač.

Vlivný havířovský podnikatel a člen ODS, který je považován za šedou eminenci havířovské komunální politiky, se v době zatýkání vracel s fotbalovým družstvem umělců Amfora z USA. "Z Prahy neodjel domů na Moravu, ale zmizel. Někdo ho musel varovat," uvedl zástupce vedoucího hospodářské kriminálky severomoravské policie Jan Strmeň.

Strmeň tvrdí, že policie kromě obchodů se falešnými šeky, které byly vyrobeny v bývalé Jugoslávii, jsou obvinění podezřelí také z pokusu o obchod s velkým množstvím padělaných obrazů známých malířů, na které si nechali dělat v zahraničí posudky.

Šeky už neexistující americké banky Security Pacific National Bank v přepočtené hodnotě přes 848 miliónů korun našli policisté před dvěma týdny při domovní prohlídce u jednoho z obviněných. "Padělky měli obvinění v úmyslu použít v pobočce Deutsche Bank ve Švýcarsku," potvrdil Strmeň. Všechny ceniny měly podle něj nominální hodnotu dva tisíce amerických dolarů a pokud by se je držitelům podařilo zpeněžit, přišli by si na bezmála 31 miliónů dolarů.

40 stíhaných v Německu

Falešné šeky pocházejí z padělatelské dílny v bývalé Jugoslávie. Podle policie jsou zabavené ceniny jen částí skutečně vyrobených šeků, které podvodníci v Evropě vydávali za humanitární pomoc USA pro válkou postižené Srbsko a Černou Hoře. V Německu je kvůli podvodům s šeky podle Strmeně stíháno asi 40 lidí. Podle Strmeně se obvinění pokoušeli šeky zpeněžit také v České republice. "Když jsme zveřejnili první informace o případu, zástupci některých společností nám s radostí a roztřepaným hlasem volali, že už měli připravené peníze," uvedl Strmeň.

Policie zjistila, že nejvíce peněz, třicet procent zisku, měl získat vazebně stíhaný cizinec, který šeky do České republiky dovážel. Ostatní se měli dělit o zbytek. "Šeky chtěli udat ve Švýcarsku. Máme ale informace, že s nimi obchodovali i na našem území. Nabízeli je do zástavy či jako depozita při odkupu akcií. V těchto dnech měli inkasovat 200 milionů korun," řekl kriminalista.

Petr Kellovský je v Havířově znám hlavně svým neúspěšným působením v roli šéfa místního fotbalového klubu. Koncem března ho Krajský soud v Ostravě poslal zatím nepravomocně na šest let do vězení kvůli téměř šestimiliónovému daňovému úniku právě v souvislosti s aktivitami v roli fotbalového bosse.

Policisté hledají další podezřelé

Jedním z obviněných je také dvaačtyřicetiletý havířovský podnikatel Milan Poruba, který se mimo jiné zabývá i podnikatelským, finančním, organizačním a ekonomickým poradenstvím. 

Podle mluvčí severomoravské policie Dagmar Bednarčíkové kriminalisté na případu pracovali několik měsíců.  "Na případu pracovalo několik policejních složek," uvedla již dříve Bednarčíková. Kromě pracovníků ostravské expozitury útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a policistů z hospodářské kriminálky se vyšetřování účastnili také experti z policejního prezidia.

"V současné době probíhají další úkony. Policisté zkoumají a vyhodnocují případný podíl dalších osob, podezřelých z aktivní účasti při organizaci této trestné činnosti," dodala Bednarčíková.

Reklama

Související témata:

Související články

Majitel Quonex Realu dostal šest let

Hlavní aktér skandálu kolem pražské haly pro mistrovství světa v ledním hokeji, 43letý majitel firmy Quonex Real Petr Kellovský, má jít na šest let do vězení....

Výběr článků

Načítám