Hlavní obsah

O gangu zlodějů v domech u Prahy toho moc nevíme, přiznala policie

Právo, Novinky, ren, ok, paf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Už téměř půl roku obyvatelé okolí Prahy čelí sérii vloupání a bojí se o své domy i bezpečí. Od září policie eviduje v celém kraji až 123 trestných činů a jen 60 v oblasti Jesenice a Říčan. K posledním třem krádežím došlo na silvestra v Dolních Jirčanech. Policie však v pondělí po schůzce se starosty obcí blízkosti Jesenice u Prahy přiznala, že stále netuší, kolik členů gang lupičů má, ani zda jde o Čechy nebo cizince. Lidé tak v obcích zakládají hlídky a najímají bezpečnostní firmy.

Zloději, kteří řádí v domech u PrahyVideo: Policie ČR

 
Článek

„Majitelé slavili v obecní restauraci silvestra, když se k nim donesla informace, že je právě vykradli. Všichni se okamžitě rozběhli domů,“ přibližuje jeden z posledních případů skupiny zlodějů starosta obce Psáry Milan Vácha (STAN), kam Dolní Jirčany spadají.

Policie v celém Středočeském kraji eviduje ke konci roku 2019 až 123 případů. „V rámci regionu obce Jesenici evidujeme více než 60 případů. V letošním roce zatím nebyl spáchán žádný čin. Poslední tři domy byly vykradeny na silvestra,“ řekl středočeský náměstek ředitele pro trestní řízení Jan Krejčí po pondělní schůzce se starosty dotčených obcí.

Kriminalista Miroslav Havránek popsal, co mají případy společného. „Jde o vloupání od 16 do 22 hodin. Brzy se stmívá. Je to jedno z vodítek, jak řadíme vloupání do této série. Zajímá je zejména finanční hotovost a šperky, aby se mohli po akci volně pohybovat,“ dodal Havránek.

Policie nezná totožnost ani počet

Policie na řešení situace vytvořila speciální policejní tým. Zároveň ale přiznává, že zatím nemá mnoho detailních informací. „Vždy se jedná o několik pachatelů. Bohužel stav je takový, že zloději dosud nejsou vypátráni,“ dodal Krejčí.

Banda zlodějů vykrádá domy u Prahy, vypátrat ji má zvláštní tým

Krimi

Podle Krejčího policie zatím ani neví, o kolik lidí se přesně jedná a jaké jsou národnosti. Dále potvrdil, že v jednom případě vloupání došlo i k fyzickému napadení ve chvíli, kdy pachatelé majitele domu překvapili.

„Jde o organizovanou skupinku, která má zkušenosti, ví, jak působit na místě. Ve vztahu k anonymitě je významná i rychlost. Stopy se k nám dostanou pozdě,“ doplnil ho na tiskové konferenci Havránek.

Jedna rodina odjela na nákup. Pryč byli asi hodinu

Tiskový mluvčí Zdeněk Chalupa představil i sérii opatření, kterými se lidé mohou částečně chránit sami. „Zapojte časové spínače, nechte rozsvíceno, nahlašujte SPZ, nesdílejte na soc. sítích, že jedete na dovolenou, zapněte bezpečnostní systémy a čidla,“ vyzývá dále policie a vznik domobran vítá.

Vloupání jsou od září

Policie vloupání do domů v Praze-východ vyšetřuje už od září v Osnici. Následně měla nahlášeny další případy v okolních obcích. Klid lidé neměli ani o svátcích.

V Osnici, která spadá pod Jesenici, najali bezpečnostní firmu a stejně jako v Novém Habří založili i vlastní domobranu. Právě díky ní se podle jednoho z místních a místostarosty Jesenice u Prahy Martina Kuruce podařilo jednu krádež zmařit.

Jsou drzí a policie se nebojí, říká o gangu zlodějů starosta Jesenice. Lidé zřizují i domobranu

Krimi

„Placená security jsou dva lidé, kteří od setmění do pozdějšího večera jezdí ulicemi. A co se týká nás, tak se dali chlapi dohromady, zapojili jsme i více kamer, termokamer, fotopastí atd. Zatím od té doby nebyl žádný úspěšný pokus. Byl jeden neúspěšný, kdy se díky termokamerám podařilo zloděje vyplašit,“ řekl minulý týden Novinkám Kuruc.

Vykradeno za pár minut

Pachatelé řádí většinou v okamžiku, kdy se setmí, i když majitelé opustí dům pouze na krátkou chvíli. „Jedna rodina odjela na nákup. Pryč byli asi hodinu, a když se vrátili, zjistili, že se k nim někdo pokusil vloupat,“ řekla místostarostka Jesenice Iva Řehulková, která žije v Osnici.

Do celé věci se během posledních týdnů zapojili i sami obyvatelé konkrétních obcí. Občané jak v Jesenici, tak v Novém Habří ve Velkých Popovicích zaslali výzvu o rychlé řešení dokonce i policejnímu prezidentovi Janu Švejdarovi.

V jednom dopise z konce prosince žádají o urgentní řešení bezpečnostní situace ve městě. „Již více než měsíc dochází na území našeho města k vloupáním do rodinných domů v místních částech Osnice a Horní Jirčany, a to ve velmi vysoké intenzitě. Bohužel přímo na Štědrý den byly vyloupeny další tři rodinné domy v Horních Jirčanech a o den později byl zjištěn vyloupený další rodinný dům v téže oblasti,“ stojí v textu.

Reklama

Výběr článků

Načítám