Hlavní obsah

Nevydýchal pomalého řidiče, vytáhl ho z auta a zmlátil. Dostal podmínku

Právo, Patrik Biskup
Klatovy

Při výjezdu od benzinové pumpy začal řidiči nákladního auta vynechávat motor. Proto také velmi pomalu vjel na hlavní silnici, dvě projíždějící vozidla kvůli tomu musela prudce přibrzdit. V jednom z nich seděl 43letý Slovák Bronislav Horňák, který neudržel při vyhrocené dopravní situaci nervy a Pavla Bureše sedícího za volantem malého náklaďáku fyzicky napadl. Za výtržnictví ho klatovský soud potrestal čtyřmi měsíci vězení s podmíněným odkladem na dva roky.

Foto: Právo

Bronislav Horňák u soudu (11. září 2019).

Článek

Incident se odehrál loni v prosinci u Janovic nad Úhlavou. Předcházela mu situace, kdy starší z řidičů vyjížděl s nákladním vozidlem od čerpací stanice na hlavní silnici a Horňáka údajně ohrozil tak, že musel prudce šlápnout na brzdu, aby zabránil karambolu.

„Obžalovaný poté donutil poškozeného zastavit tak, že jej předjel a začal před ním prudce brzdit, aniž by to vyžadovala dopravní situace. Poté jej za oděv vytáhl z kabiny vozidla a opakovaně udeřil pěstí do obličeje. Tvrdil přitom, že je policista,“ uvedl soudce Jan Kasal. Rozsudek není pravomocný.

V pokračování útoku zabránil Horňákovi spolujezdec napadeného. Bureš tehdy skončil v nemocnici se zlomeným malíčkem a modřinami.

„Chování obžalovaného považuji za vysoce společensky škodlivé a nelze jej tolerovat. Nemůže ho vyvinit ani to, že poškozený mohl spáchat nějaký dopravní přestupek, což v tomto případě nebylo ani prokázáno. Je neomluvitelné, aby řidič bral tímto způsobem spravedlnost do svých rukou,“ upozornil Kasal s tím, že jedinou polehčující okolností pro obžalovaného byla jeho dosavadní trestní bezúhonnost. V kartě řidiče má ale několik záznamů o dopravních přestupcích.

Mlátil řidiče a křičel, že je policajt, tvrdí obžaloba

Krimi

Horňák se u soudu hájil tím, že to byl naopak on, kdo byl fyzicky napaden. Jediné, co podle něj souhlasí v obžalobě, je datum, čas a místo konfliktu.

„Jel jsem se synem na lékařskou pohotovost, protože mu něco spadlo do oka. Řidič náklaďáku nezastavil v křižovatce na stopce, nebýt intenzivního brzdění, tak to do něj napálíme. Ohrozil nás na životě,“ vypovídal cizinec, kterého v minulosti za podobné jednání řešila přestupková komise a v mateřské zemi byl také odsouzen za jízdu bez řidičáku.

BEZ KOMENTÁŘE: Bronislav Horňák u soudu (11. září 2019).Video: Patrik Biskup, Právo

Naštvalo ho také to, že se mu v autě při prudkém brždění poškodily starožitné věci, které převážel v kufru. „Chtěl jsem toho řidiče zastavit s tím, že zavolám policii za to, že mě ohrozil. Tak jsem ho předjel, pozvolna zpomalil a nakonec bezpečně zastavil, přičemž on zastavil za mnou. Vystoupil jsem z vozu a šel si to s ním vyříkat,“ pokračoval Horňák.

Podle jeho verze řidič náklaďáku už byl venku z kabiny. „Šel směrem ke mně. Měl vyloženě boxerský postoj. Stihl jsem mu jen říci, jak to jezdí, a schytal jsem první ránu do obličeje. Do útoku se zapojil i jeho spolujezdec, povalil mě na zem, jeden na mě klečel a druhý mě kopal do žeber. Schytal jsem možná patnáct ran,“ popisoval obžalovaný údajný útok poškozeného.

Kriple, vylez ven, sejmu tě, křičel podle obžaloby na myslivce ozbrojený řidič čtyřkolky

Krimi

Pak ho prý napadlo, že by se mohl vydávat za policistu. „Zařval jsem: Hoši, jste v p…i, jsem policajt. Nato okamžitě přestali, nasedli do auta a snažili se na mě ještě najíždět,“ dodal Horňák a poukázal na modřiny a oděrky, které mu měla posádka náklaďáku způsobit.

Soud ale jeho verzi neuvěřil. „Z provedených důkazů vyplynulo, že agresorem byl právě obžalovaný,“ upozornil Kasal. Napadený řidič u soudu vysvětlil, že příčinou pomalého rozjezdu od čerpací stanice byla porucha motoru. „Byl ucpaný palivový filtr, auto ztrácelo výkon,“ upřesnil Bureš.

Reklama

Výběr článků

Načítám