Hlavní obsah

Nevěrnou partnerku zastřelil i s milencem, soud mu snížil trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jedenašedesátiletý Miroslav Kumbera stráví příštích 17 let za mřížemi za dvojnásobnou vraždu. Žárlivý muž v lednu nachytal svou partnerku (36) s milencem a oba je na místě zastřelil. Vrchní soud v Praze vyhověl Kumberově odvolání a o dva roky snížil trest, který dostal v říjnu od Krajského soudu v Plzni.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Miroslav Kumbera u soudu.

Článek

„Dospěli jsme k závěru, že ten trest je poněkud nevyvážený. Mírně převažovaly okolnosti, které svědčí ve prospěch obžalovaného,“ uvedl předseda odvolacího senátu Robert Fremr.

Rozhodnutí odůvodnil mimo jiné tím, že znalci považují možnost Kumberovy resocializace a nápravy za hodně pozitivní. Kumbera také nikdy nebyl trestně stíhán, v zaměstnání i od svědků byl hodnocen velmi kladně.

Kumbera, který se k činu přiznal, si podal odvolání pouze proti výši trestu. Devatenáct let za mřížemi je podle něj nepřiměřeně přísným trestem. Podle své obhájkyně by považoval za přiměřený o tři roky kratší trest.

Jsem vinen, přiznal žárlivec vraždu dvou lidí na Sokolovsku a rozbrečel se

Krimi

„Od počátku doznával svou vinu, doznával ji po celou dobu řízení. Čin sám oznámil, upřímně ho litoval, před spácháním vedl řádný život,“ vyjmenovávala Kumberova obhájkyně Jitka Fišerová důvody, proč by měl soud trest snížit.

Zároveň dodala, že Kumbera nijak nezpochybňuje závažnost trestného činu. Sám obžalovaný se odvolacího jednání neúčastnil.

Kumbera načapal oba milence letos v zimě poblíž Horního Slavkova, nedaleko místa zvané Popraviště, v zaparkovaném autě.

Všichni tři pracovali ve stejné firmě, Kumberova přítelkyně tam pracovala jako uklízečka, její milenec byl Kumberovým mistrem.

„Jel jsem nakoupit a všiml jsem si auta poškozeného a v něm zahlédl Martinu. Nebyl jsem si jist, jestli je to ona, tak jsem jel za nimi přesvědčit se. Když jsem za nimi dojel, začala hádka,“ uvedl u hlavního líčení muž.

„Martina ječela, co tam dělám, ať vypadnu. Říkala, že si může dělat, co chce, že si chce užívat. Pak křičela, že jsem v posteli stál za hovno. To jsem neustál,“ dodal Kumbera.

Žárlivec dostal za vraždu partnerky a jejího milence 19 let. Byla to poprava, řekl soud

Krimi

Kumbera během hádky vytáhl svou legálně drženou pistoli Tokarev ráže 7,62 mm a nejprve dvěma ranami zastřelil muže a pak dalšími dvěma i svou nevěrnou přítelkyni.

Oba trefil přímo do srdce a na místě zemřeli. Kumbera se pak šel udat na policii. U soudu také uvedl, že si vybavuje, jak si přikládá pistoli k hlavě, nedokázal ale zmáčknout spoušť.

Podle znalců Kumbera jednal patrně na základě zkratkovitého jednání. Pozůstalým musí odsouzený také zaplatit přes tři miliony korun.

Plzeňský soud mimo jiné podotkl, že přiznané odškodné možná pozůstalým pomůže ekonomicky, nikoliv však emočně.

„Neměli možnost se bránit, obžalovaný je v podstatě popravil, a to je třeba si uvědomit. Je třeba si také uvědomit, že je tady pět nezletilých dětí, které budou žít bez matky nebo bez otce,“ podotkl po vyhlášení rozsudku v říjnu plzeňský soudce Jan Špeta.

Reklama

Výběr článků

Načítám