Hlavní obsah

Neonacistická scéna je podle BIS roztříštěná

Právo, Josef Koukal
Praha

Neonacistická scéna je roztříštěná, nástupce Dělnické strany (DS) oslabil její zákaz, v regionálních organizacích dochází ke generační výměně. To jsou závěry nejnovější zprávy o extremismu Bezpečnostní informační služby (BIS) za první čtvrtletí letošního roku.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Policie se připravuje na jednu z neonacistických demonstrací.

Článek

Zpráva tajné služby tak dává do značné míry za pravdu tvrzení ministerstva vnitra, že jeho loňské tažení proti pravicovému extremismu skutečně narušilo vnitřní strukturu české neonacistické scény.

„Důsledkem byl patrný útlum činnosti a zároveň drobné změny ve struktuře neonacistické scény,“ uvádí se ve zprávě.

Stíhaná elita omezila činnost

Ke změnám podle zpravodajců patří i částečná generační výměna ve vedení neonacistických buněk. „Část stíhaných aktivistů patřících k elitě neonacistické scény omezila vzhledem k probíhajícímu trestnímu řízení podstatně svou činnost. Nejenže ukončili své působení v DS, ale přestali se angažovat i v neonacistických buňkách,“ uvádí text.

A přestože vedení Dělnické strany po jejím zákazu přešlo vesměs do zatím méně konfliktní Dělnické strany sociální rovnosti, řada sympatizantů neonacistického hnutí se prý od tohoto centra odtrhla.

„Se závěry zprávy se v zásadě dá souhlasit,“ uvedl pro Právo politolog Miroslav Mareš. Podle něho se nová situace potvrdila i na prvního máje v Praze.

Slabá účast na akcích

„V předchozích dvou letech byly demonstrace Dělnické strany hojně navštěvované Autonomními nacionalisty nebo dalšími organizacemi z ultranacionalistického spektra, zatímco teď byla účast v Praze slabá. I v důsledku toho, že řada z nich na spojenectví s Dělnickou stranou rezignovala,“ podotkl Mareš.

Upozornil však, že krajně pravicová scéna prochází po loňských zásazích přerodem a současný útlum může být také tichem před bouří.

Reklama

Výběr článků

Načítám