Hlavní obsah

Nemocný mladík si objednal prudké jedy, podle žalobce jde o terorismus

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Až do srpna se protáhne kauza údajného sedmadvacetiletého teroristy ze Slovácka, který si měl podle obžaloby objednat ve Spojených státech prudké jedy. Už minulý týden u soudu zazněly závěrečné návrhy, středeční hlavní líčení však senát Krajského soudu ve Zlíně k rozsudku, který následuje po závěrečných řečech, nedotáhl. Za pokus o teroristický útok a nedovolené ozbrojování hrozí duševně nemocnému muži až 15 let vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Je potřeba předvolat soudního znalce z oboru psychologie a psychiatrie, aby bylo možné rozhodnout o ochranných opatřeních a trestu. Je zásadní zjistit, zda u obžalovaného nastala remise (návrat k původnímu fungování pacienta před vypuknutím nemoci - pozn. red.), tedy jestli v době, kdy se měl trestného činu dopustit, měl nějakou duševní poruchu, či nikoliv. Otázkou totiž je, jaký měla tato situace vliv na jeho příčetnost,“ odůvodnil odročení hlavního líčení na srpen kvůli doplnění dokazování předseda senátu Jiří Dufek.

Muže ze Zlínska viní z terorismu, objednával z USA prudké jedy

Krimi

Ze znaleckého posudku z oboru psychiatrie vyplývá, že muž trpí paranoidní schizofrenií. To potvrdila Právu i matka obžalovaného. „Schizofrenií trpí už mnoho let. Bere na ni léky.“ Podle obžaloby si muž na přelomu let 2017 a 2018 objednal ve dvou případech na běžně nedostupné části internetu, takzvaném darknetu, prudké jedy dimethylrtuť a abrin. Mladík ale nesouhlasí s tím, že by byl terorista. Tvrdí, že s pomocí jedů chtěl spáchat sebevraždu.

„Bylo vyvráceno, že obžalovaný chtěl s těmito látkami spáchat sebevraždu. Množství, které si objednal, mohlo zabít desítky až stovky lidí,“ uvedl již dříve ve své závěrečné řeči státní zástupce Marek Vagai. Podle ČTK navrhl muže potrestat alespoň pěti lety vězení, po odpykání trestu by podle něj měl být umístěn do zabezpečovací detence.

Látky byly neškodné

Soud zvažuje překvalifikování skutku obžalovaného na přípravu vraždy, případně na obecné ohrožení. Sedmadvacetiletý muž si nyní odpykává trest ve věznici v Břeclavi za násilnou trestnou činnost, hlavního líčení se neúčastní. Policii se ho podařilo vypátrat i díky spolupráci s americkým Federálním úřadem pro vyšetřování (FBI).

Policie podle Vagaie zásilku vystopovala a látky vyměnila za neškodné. Pozdější zkoumání odhalilo, že neškodné byly i původně odeslané látky. O tom však obžalovaný nevěděl, měl za to, že doma schraňuje skutečné jedy. Žalobce muže označil za patologického hráče, který potřeboval peníze. Motiv, který muže vedl k objednání jedů, byl tedy podle něj finanční. Pobyt obžalovaného na svobodě považuje Vagai za vysoce nebezpečný.

Podle obhájkyně obžalovaného Jany Rejžkové se v hlavním líčení nepodařilo prokázat ani to, že by spáchal zločin obecného ohrožení nebo připravoval vraždu. Navrhla trestní stíhání zastavit, neboť obžalovaný podle ní není pro závažnou duševní poruchu a duševní nemoc schopen vykonat žádný trest.

Reklama

Výběr článků

Načítám