Hlavní obsah

Nejsme v USA, řekl klatovský soud a ztrestal výprask výtržníka

Patrik Biskup, Právo, Patrik Biskup
Klatovy

Dal si asi šest piv, pak se nechal odvézt k Čachrovu na Klatovsku, kde se na silnici před penzionem Stará Vápenka snažil krumpáčem vykopat zpomalovací práh. Když se Robertu Miklošovi (49) podařilo jeden díl retardéru vypáčit, dostal se do konfliktu s majitelem objektu Miloslavem Puchtou (70) a jeho známým Josefem Kvěchem (30). Muži výtržníka zbili tak, že mu zlomili žebra.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Za loňský incident oba muže potrestal klatovský okresní soud roční podmínkou. Podle rozsudku, který není pravomocný, musí ještě poškozenému zaplatit za újmu skoro třicet tisíc korun.

„Takový způsob řešení konfliktu nemůže nikdy před zákonem obstát. Obrana majetku ve stylu à la USA v kontinentální Evropě nemá místo. Jsme tady založeni na jiných principech,“ odůvodnil rozsudek soudce Jan Kasal.

Upozornil na to, že za situace, kdy poškozený pouze rozbíjel retardér a nikoho nenapadal, nemůže obstát obhajoba obžalovaných, že šlo o nutnou obranu.

„Obvinění po předchozí rozepři vyvolané pokusem poškozeného odstranit z komunikace retardér jej opakovaně udeřili pěstí do obličeje a poté, co upadl na zem, na něj Josef Kvěch naklekl a Miloslav Puchta ho nejméně dvakrát kopl do žeber,“ popsala státní zástupkyně Marcela Šímová.

Retardér je prý legální

Údery, kterými obžalovaní poškozeného zasypali, byly podle soudu velmi intenzivní. „Za situace, kdy jim poškozený jen nadával nebo maximálně vyhrožoval, je způsob napadení ze strany obžalovaných neakceptovatelný,“ upozornil Kasal. Ještě před samotnou potyčkou na sebe Puchta s Miklošem tasili pistole. Záhy je však oba schovali. Mikloš tvrdil, že jednal ve vzteku. Štvalo ho prý to, že retardéry na veřejnou komunikaci instaloval Puchta údajně načerno. Pifku na Puchtu dostal prý už den předtím, kdy nemohl kolem penzionu projet kvůli navezené zemině. Musel se prý vrátit a najet desítky kilometrů, aby se dostal z práce domů do Javorné.

K penzionu se nechal odvézt kamarádem poté, co se opil. „Byl jsem pořád naštvaný, tak jsem si vzal krumpáč do ruky a chtěl je vykopat,“ vysvětloval Mikloš.

Když vytrhl jeden z prahů, přiběhl k němu Puchta ještě s jedním mužem. „Začali jsme se hádat a za chvíli na mě majitel penzionu vytáhl zbraň se slovy, že mě zastřelí. Lekl jsem se a vytáhl na něj také svoji zbraň,“ vypověděl Mikloš. Pak prý svoji pistoli, kterou držel nelegálně, odložil do auta.

„Poté mě oba muži napadli. Mlátili mě pěstmi, srazili na zem a začali do mě kopat. Přerazili mi tři žebra,“ dodal Mikloš, kterého už dříve v souvislosti s tímto incidentem soud potrestal za nebezpečné vyhrožování a nedovolené ozbrojování dvouletou podmínku.

Puchta u soudu řekl, že mu není líto následku, který poškozenému společně s Kvěchem způsobil. „Bránil jsem sebe, rodinu a majetek. Retardér je v našem vlastnictví a na veřejné cestě, která je na našem pozemku. To, že jsem ho tam nechal instalovat, není v rozporu se silničním zákonem,“ prohlásil Puchta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám