Hlavní obsah

Na Přerovsku uniklo 100 litrů čpavku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PŘEROV

V obci Šišma na Přerovsku ve čtvrtek v noci uniklo 80 až 100 litrů čpavku z místního objektu zpracovny ryb. Do obce jsou uzavřeny příjezdové cesty. Evakuováno bylo sedm lidí z okolních domů.

Článek

"Podle dosavadního šetření došlo k úniku z chladicího systému do prostoru zpracovny," uvedla policejní mluvčí Dagmar Bednarčíková s tím, že na místě zasahovalo deset hasičských aut.

Zaměstnanci zpracovny jsou shromážděni na obecním úřadu. Nikdo nebyl zraněn. Ve zpracovně bylo v době úniku asi čtyři tuny ryb. "Hasiči na místě vytvořili tzv. čpavkovou vodu, která odtéká do čistírny," doplnila Bednarčíková.

O pomoc byli požádáni i vojáci. Vojenský vrtulník se snažil rozehnat čpavkový mrak nad prostorem. Na místo byli přivoláni i pracovníci odboru životního prostředí. Čpavek bohužel unikl i do místního potoka a došlo k úhynu ryb.

Policisté nedokáží určit, dokdy zůstane obec uzavřena. Zatím jsou uzavřeny silnice od Pavlovic, Bezuchova a Hradčan. O situaci informoval místní rozhlas.

Uniky čpavku

V roce 1995 uniklo z chladícího systému na zimním stadiónu v Třebíči zhruba 50 kilogramů čpavku. Příčinou byla závada na uzavíracím ventilu chlazení. V roce 2000 se přibližně 100 kilogramů čpavku dostalo do řeky Dyje v Hodonicích. 

Na podzim roku 2001 zkomplikoval únik čpavkových par život lidem v okolí Chebského masokombinátu - celkem 165 obyvatel museli hasiči evakuovat. Opakovala se tak podobná situace z jara téhož roku. V roce 2003 se zhruba 400 litrů čpavku dostalo ze strojovny v bývalém masokombinátu v Hroznětíně na Karlovarsku. Jed vytekl do říčky Bystřice, kde uhynuly stovky ryb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám