Hlavní obsah

Muže stíhají za dehonestaci šéfky žalobců, je přitom v podmínce za útoky na soudce

Právo, Patrik Biskup
Klatovy

Za šíření nepravdivých a urážlivých výroků o šéfce klatovských žalobců Jiřině Vítovcové stíhají kriminalisté podle informací Práva Jiřího Š., který je v podmínce za podobné dehonestující útoky vůči soudci.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Jiří Š. byl loni odsouzen za útoky na soudce

Článek

„Obvinili jsme 48letého muže z trestných činů pomluvy a křivého obvinění,“ potvrdila v pátek Právu policejní mluvčí Michaela Raindlová. Bližší detaily k případu ale nesdělila s ohledem na probíhající vyšetřování.

Za výhrůžné útoky na domažlického soudce dostal muž podmínku

Krimi

Jak Právo zjistilo, muž je podezřelý z toho, že rozesílal na různé instituce informace mimo jiné o tom, že vedoucí státní zástupkyně v Klatovech kryje zločince, aniž by k tomu měl jakýkoliv důkaz. „Byly tam ještě nějaké osobní urážky, ale to bych i skousla. Ovšem tvrzení o tom, že tady něco zametám pod koberec, už bylo s ohledem na moji funkci přes čáru,“ řekla Právu Vítovcová.

Firma z Klatovska zaplatila miliony za ochranné rukavice. Nemá zboží ani peníze

Krimi

Jiřího Š. potrestal předloni v září Krajský soud v Plzni 18 měsíci vězení s podmíněným odkladem na 2,5 roku za pomluvu, nebezpečné vyhrožování a křivé obvinění domažlického soudce Jana Švíglera. Podle rozsudku posílal Jiří Š. soudci e-maily, kde například uváděl: „Ty justiční zm... Necháváš pohlavně zneužívat a bít do krve děti svých odpůrců. Budeš sražen ze schodů.“ Některé e-maily očerňující zmiňovaného soudce současně posílal i dalším osobám a státním orgánům.

Šlo přitom o výmysly, kterými Jiří Š. reagoval na neúspěch ve sporu se svojí bývalou manželkou o péči jejich nezletilého syna, který projednával domažlický soud, v jehož čele stál v té době právě Švígler.

Dar umírajícího domovu pro seniory rozporuje rodina

Domácí

„Ze začátku jsem to bral jako nevybíravou reakci zlomeného člověka a já se snažil projevit určitou shovívavost a slušnost. V momentě, kdy od nadávek přešel k výhrůžkám, jsem už neměl dobrý pocit a začalo mi to vadit. Zkuste se vžít do mé situace, když o vás někdo rozesílá na různé instituce, že pohlavně przníte dítě. Pak vám přijde e-mail, že mi seřeže manželku a děti do krve nebo že vás shodí ze schodů soudní budovy. Budete mít z toho oprávněný strach,“ vypověděl tenkrát před soudem Švígler.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám