Hlavní obsah

Mladík zasadil seniorovi 74 ran nožem. Dostal výjimečný trest

Právo, Jiří Šolc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Krajský soud v Plzni poslal v pátek na 22 let do věznice se zvýšenou ostrahou 29letého Tomáše Dunku, který podle obžaloby loni více než sedmdesáti bodnými ranami usmrtil seniora. Muž se hájil tím, že je schizofrenik, to ale vyloučili znalci.

Tomáš Dunka u souduVideo: Jiří Šolc, Právo

 
Článek

Muž se u soudu hned odvolal, případem se tak bude zabývat Vrchní soud v Praze. Dunka navíc má podle verdiktu zaplatit milion korun pozůstalým seniora.

K vraždě došlo vloni v říjnu v Plzni. Dunka potkal v Těšínské ulici 71letého muže, kterého ubodal, protože mu tak údajně radily hlasy v jeho hlavě. Tělo seniora následně odtáhl o kus dál, zahrabal listím a hodil na něj svou mikinu.

Ještě před tímto činem měl Dunka stihnout napadnout 54letou ženu, která byla na procházce se psem. Tu řízl nožem do zadní strany stehna a utekl.

Policisté muže zatkli den poté na Rokycansku, kde na sebe upozornil rozbitím okna v zemědělské budově. Před policisty se schovával s golfovou holí v ruce, kterou pak napadl policistku, která jej chtěla zpacifikovat.

Podezřelého z vraždy v Plzni soud poslal do vazby, trpí schizofrenií

Krimi

Podle soudce krajského soudu nebylo o Dunkově vině pochyb. „Bylo ale nutné zjistit, zda byl v době páchání činu příčetný, zda trpí duševní nemocí či nikoliv. Znalkyně se shodly, že žádnou duševní poruchu nemá. Trpí toxickou psychózou, a to z důvodu dlouhodobého užívání návykových látek. „V době páchání činu byl příčetný, mohl své jednání ovládat,“ odůvodnil výjimečný trest soudce.

BEZ KOMENTÁŘE: Podezřelý z vraždy v Plzni (17. října 2018).Video: Jan Švábek, Právo

„Čin provedl zvlášť surovým způsobem. Bodnořezné rány byly většinou do hlavy, musely být tedy vedeny značně obrovskou silou. Poškozený umíral delší dobu, což bylo velice trýznivé,“ dodal soudce.

Muži původně za vraždu hrozilo 18 let, ale státní zástupce požadoval zpřísnění kvalifikace případu, protože byl čin proveden zvlášť surovým způsobem, kde se sazba zvyšuje až na 20 let. Soud státnímu zástupci vyhověl a muže poslal do vězení na 22 let a nařídil ochranné psychiatrické léčení ústavní formou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám