Hlavní obsah

Mladík volal na tísňovou linku, cítil se osamělý a chtěl se dívat na zásah hasičů

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policisté dopadli muže, který v pátek odpoledne nahlásil uložení výbušniny na hlavním nádraží v Praze. Kriminalisté zjistili, že za anonymním telefonátem je mladík, který v nejméně v dalších třech případech informoval tísňovou linku o falešných požárech. Mladík se cítil osamělý a chtěl z okna svého domu sledovat zásahy hasičů.

Mladík zadržený za poplašné telefonátyVideo: Novinky

 
Článek

Sedmadvacetiletý mladík vytočil v pátek odpoledne linku 112, kde oznámil uložení výbušniny na hlavním nádraží. Policisté ve spolupráci s hasiči a pyrotechniky budovu nádraží prohledali, ale žádnou bombu nenašli.

Dva dny poté se mladík rozhodl, že informuje tísňovou linku o požáru. Tentokrát to ale udělal důmyslněji. „Poslal svému známému SMS, v níž mu sdělil, že jeho byt hoří,“ popsala událost mluvčí policie Eva Kropáčová a dodala, že hořet mělo v ulici Mikšovského v pražských Košířích.

Na místo vyjely hasičské jednotky, které ovšem žádný požár nenalezly.

Dobrá paměť operačních pomohla

Operační tísňové linky si ale vzpomněli, že ze stejného čísla, z jakého přišla SMS muži, který zavolal hasiče, volal také neznámý anonym již v pátek a ohlásil uložení bomby na hlavním nádraží. „Volající měl specifické telefonní číslo se stejnými koncovými čísly a díky dobré paměti operátorů tak měli kriminalisté důležitou stopu,“ popsala mluvčí.

Po dalším pátrání po telefonním čísle policisté zjistili, že anonym z tohoto čísla volal nejméně dvakrát v posledních dvou měsících a oznámil požár opět v ulici Mikšovského. Zde totiž volající mladík bydlel a v neděli ho zde také policisté zadrželi.

Při zadržení odhalený mladík nadýchal dvě promile alkoholu v dechu. „Mladík s vyšetřujícími policisty spolupracuje a jako důvod svého počínání uvedl, že se cítí být osamocen, nikdo s ním nemluví, a tak telefonoval na tísňovou linku, kde s operátory hovořil, a přitom mohl sledovat zásah hasičů z okna,“ uvedla mluvčí.

Volající, který byl většinou ovlivněn alkoholem, dokonce přes operátory linky naváděl hasiče k vymyšlenému požáru, a zdržoval tak od práce nejen hasiče v terénu, ale také operační u telefonu.

Mladík o svých telefonátech bude moci přemýšlet až pět let ve vězení, kam se může dostat za šíření poplašné zprávy. Vyšetřován je na svobodě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám