Hlavní obsah

Mladíci zpustošili dva hřbitovy, zřejmě jen pro ukrácení dlouhé chvíle

Právo, pko
Brno

Zřejmě snaha ukrátit si dlouhou chvíli v kombinaci s alkoholem stála za případem nepochopitelného vandalismu dvou mladíků. Ti na konci října, před Památkou zesnulých, popíjeli v hospodě v Přibicích na Brněnsku alkohol a při cestě z putyky zdemolovali místní hřbitov.

Foto: Policie ČR

Místním zbyly po řádění dvou mladých vandalů jen oči pro pláč.

Článek

Jelikož se jim řádění zalíbilo, zamířili poté na hřbitov do nedalekých Vranovic, kde poničili pětašedesát pomníků. Před spravedlností ale dlouho neutíkali, policistům se je podařilo dopadnout a oba kumpáni ve věku jednadvacet a osmnáct let se ani nepokoušeli zapírat.

„Kriminalisté provedli během vyšetřování řadu výslechů, získali nemalé množství informací a stop, které je po analytickém vyhodnocení dovedly k pachatelům. Oba mladíky ve středu zadrželi. Hned při prvním výslechu se oba k nepochopitelnému činu přiznali. Během výslechu nedokázali formulovat pohnutky, které je k řádění vedly. Jen připustili, že roli mohl sehrát alkohol,“ prohlásil policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Oba výtečníci jsou podezřelí z výtržnictví, poškozování cizí věci a hanobení lidských ostatků, za což jim hrozí až dva roky vězení. Škoda, kterou svým řáděním způsobili, byla zatím vyčíslena na 110 tisíc korun, reálně bude ale zřejmě několikanásobně vyšší, přesnou sumu určí až znalecké posudky.

Oba mladíci před policisty svého činu litovali. „Škodu prý chtějí uhradit, pokud to bude v jejich silách,“ prohlásil kriminalista Jaromír Novotný. Poničení hřbitovů vyvolalo v obou obcích obrovské pobouření, do obnovy pietního místa se zapojili takřka všichni místní lidé.

Reklama

Výběr článků

Načítám