Hlavní obsah

Mladí dealeři z Brněnska posílali do světa drogy v domácích pekárnách

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Čeští celníci ve spolupráci s kriminalisty z USA zadrželi šest lidí z Brněnska podezřelých z obchodování s drogami. Vyšetřovatelé zabavili přes deset kilogramů různých omamných látek. Balíčky s drogami putovaly do USA i Austrálie ukryté třeba v domácích pekárnách.

Zásahovka zadržela gang kvůli drogámVideo: Policie ČR

 
Článek

Letos v dubnu celníci při odbavení dvou balíčků zasílaných do Spojených států zjistili, že obsahují nejen domácí pekárny, ale i čtyři kilogramy látky MDMA, z níž se vyrábí droga extáze.

„Látka byla samozřejmě ukryta v pekárnách. Postupným prověřováním se nám podařilo ustanovit osobu, která se na odeslání zásilek podílela. Nitky případu se postupně sbíhaly u skupiny osob z Brněnska,“ řekla Právu mluvčí jihomoravských celníků Lada Temňáková.

Foto: Celní správa ČR

Dealeři posílali do USA a Austrálie LSD i extázi

Jako sklady sloužily gangu podle vyšetřovatelů dvě garáže v Brně. Kriminalisté zabavili zhruba deset kilogramů nejrůznějších omamných látek. Drogy směřovaly v balíčcích do USA například zabalené ve společenských hrách, ve fritézách nebo v domácích pekárnách.

Při vyšetřování spolupracovali celníci také s kolegy z DEA, což je jeden z federálních policejních orgánů Spojených států, který se zabývá bojem proti pašování a distribuci drog.

Drogy ukrývala matka pod dvouletou dcerou

Koktejl

Gang zásilky odesílal z různých pošt v republice, ale také z nedalekého příhraničí sousedních států. Balíčky směřovaly většinou do USA, některé ale také do Austrálie.

Celníci následně zjistili, že gang pochází z Brna-venkova. Při prohlídkách brněnských garáží a dalších domovních prohlídkách zajistili přibližně 30 000 tablet extáze, 12 kilogramů látky MDMA ve formě krystalů, 2,5 kilogramu kokainu, 195 gramů metamfetaminu, 850 dávek LSD, půl milionu korun a dalších 1350 euro v hotovosti. Zabavili také dvě osobní vozidla, mobilní telefony, výpočetní techniku a mnoho listinných a jiných důkazů.

Foto: Celní správa ČR

Policie zabavila přes deset kilogramů různých drog

„Bylo zadrženo šest osob ve věku blízkému věku mladistvých. Pěti z nich již bylo sděleno obvinění z trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. V případě, že budou uznáni vinnými, hrozí jim trest odnětí svobody v rozsahu 10 až 18 let nebo propadnutí majetku,“ dodala mluvčí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám