Hlavní obsah

Vařičům drog dodávali chemikálie. Plzeňský soud vyměřil Asiatům 10 a 9 let vězení

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Pod hlavičkou firmy Alchema 3000 zásobovali podle soudu velkokapacitní varny pervitinu po celé České republice. Za pomoc při výrobě drog vyměřil Krajský soud v Plzni trojici Vietnamců tresty 10 a dvakrát 9 let. O rozsudku Právo ve středu informovala mluvčí soudu Lucie Jíchová.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Trojice obžalovaná v drogové kauze v Plzni.

Článek

Na deset let má jít podle soudu do vězení Doan Chi (49), o rok méně dostali Nguyen Quan (47) a Thanh Son (63). „Trestnou činnost páchali jako členové organizované skupiny a ve velkém rozsahu,“ upozornila Jíchová s tím, že rozsudek není pravomocný. Všichni obžalovaní se na místě odvolali.

Asiaté se hájili tím, že prodávali zájemcům jen volně dostupné chemikálie. „Co s nimi dál dělali, nebyla naše starost,“ tvrdila trojice s tím, že byli pouhými zaměstnanci firmy obchodující s produkty, které jsou volně prodejné na trhu.

SOUD POSLAL DO VĚZENÍ VÝROBCE DROG
K nižším trestům jim pomohla lítost a doznání

„To, že někomu prodáte chemikálie, nelze považovat za trestný čin. Neměli jsme žádnou povinnost zjišťovat, k čemu zboží zákazník potřebuje,“ vypovídali u soudu cizinci jako přes kopírák. Na doplňující otázky předsedy senátu ale odmítli odpovídat.

„Od počátku roku 2014 do dubna předloňského roku ve spolupráci s dalšími osobami asijského původu distribuovali ve velkém chemické látky a věci zneužívané k výrobě metamfetaminu do varen, které produkovaly stovky kilogramů pervitinu. Jednalo se například o kyselinu chlorovodíkovou, aceton, červený fosfor, jód, ale také varné laboratorní sklo nebo drtičky léků či zařízení pro vzduchotechniku,“ uvedla žalobkyně Věra Brázdová.

Trojici zadrželi detektivové z Národní protidrogové centrály (NPC) na jaře roku 2017 v rámci akce s krycím názvem Kiwi. „Z hlediska rozsahu, charakteru a dopadů na nelegální drogové trhy na našem území se jedná o jednu z nejvýznamnějších realizací posledních deseti let,“ řekl tehdy šéf NPC Jakub Frydrych.

SYN SLAVNÉHO MEDVĚDÁŘE PŘED SOUDEM
Podle obžaloby vařil pervitin

Podle něj tato zločinecká síť stála v té době za provozem prakticky všech velkoobjemových laboratoří na výrobu metamfetaminu napříč celou Českou republikou. Chemické látky měli obžalovaní ukrývat do mrtvých schránek v bytech v běžné zástavbě.

„Aktivně spolupracovali s oficiálními firmami specializujícími se na obchodování s chemickými látkami. Byli rovněž napojeni na nelegální dovozce léků s obsahem pseudoefedrinu z Polska a červeného fosforu z Itálie,“ doplnil Frydrych.

Reklama

Výběr článků

Načítám