Hlavní obsah

Ministerstvo vnitra poradilo obcím, jak se chovat při technoparty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo vnitra vydalo vzor obecně závazné vyhlášky obce k úpravě pořádání akcí typu technoparty. Definuje ji jako veřejně přístupnou hudební produkci vyznačující se hlasitou hudbou určenou k tanci.

Článek

Ministerstvo vydalo dva typy vyhlášky. V širší definici se za technoparty označuje akce, která může narušit veřejný pořádek v obci, případně může být v rozporu s dobrými mravy, ochranou bezpečnosti, zdraví nebo majetku.

Přesnější definice ji určuje jako hudební produkci určené k tanci, která přesáhne dobu jednoho dne. Obce si mohou doplnit, kde se akce nesmí konat, případně povinnosti organizátora akce. Tím se rozumí osoba, která akci nahlásila, případně člověk, který zajistil právo užívat pozemek.

Akce bez organizátora

Vyhláška počítá s tím, že organizátor technoparty obci vše v souvislosti s akcí ohlásí. Technoparty, které dosud v ČR proběhly se ale vyznačovaly tím, že konkrétního organizátora neměly, účastníci si místo sdělili po internetu či SMS. To, že akce není ohlášená a nikdo do poslední chvíle neví, kde se koná, považují účastníci za její nezbytnou součást.

Podle vzoru pojetí vyhlášky by ale nyní organizátor musel například dokázat i to, že má zajištěna místa pro parkování aut či přístup na pozemek.

Ministerstvo vnitra začalo technoparty právně vymezovat po loňské akci v Mlýnci na Tachovsku, která proslula kontroverzním policejním zákrokem proti účastníkům. Nejprve chtělo ministerstvo připravit zvlášní zákon. Z toho sešlo, nyní resort vydal vyhlášku, která má obcím pomoci se k případným technoparty postavit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám