Hlavní obsah

Marešův nápad zrušit vězení za marihuanu naráží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vicepremiér a šéf Unie svobody-DEU Petr Mareš chce změnit současný stav, kdy může být člověk za držení většího množství marihuany poslán do vězení. Navrhuje, aby tento čin byl napříště chápán pouze jako přestupek. Jeho nápad se však nesetkal s velkým pochopením. Proti jsou hlavně soudci.

Foto: Josef Zajíc

Tomáš Franta, ČR: Baroko v Čechách a na Moravě pro Vendulku.

Článek

"Nenavrhuji, aby byla marihuana legalizována, nadále by to nebylo legální, byl by to ale pouze přestupek," řekl včera Právu Mareš.

Současná praxe je taková, že do vězení může jít každý, kdo má podle zákona u sebe tuto drogu "v množství větším než malém". Mareš chce, aby bylo v zákoně stanoveno, že do 250 cigaret marihuany nejde o trestný čin. V praxi by to znamenalo, že pokud by byl zadržen člověk například s 240 cigaretami, byl by stíhán za přestupek, ale v případě, že by jich bylo například 280, už by mu hrozilo vězení.

Nyní, podle výkladového stanoviska Nejvyššího státního zastupitelství, je u marihuany "množství drogy větší než malé" stanoveno na dvacet cigaret.

Hranice mezi lehkými a tvrdými drogami

"Netvrdím, že by konzumace marihuany byla vhodná či zdravá, ale tvrdím, že stejně tak škodlivé, jako její užívání, je užívání jiných legálních drog - alkoholu nebo nikotinu," tvrdí Mareš. "Chtěl bych, aby byla jasně stanovená hranice mezi drogami, které označujeme za lehké nebo měkké, a tvrdými drogami," vysvětlil.

Na dotaz, zda věří, že má šanci uspět, Mareš odvětil: "To jsem také velice zvědavý. Zatím podle ohlasů jsem spíše skeptik, ale nevidím to beznadějně."

Soudce: není to šťastný návrh

Za nešťastný pokládá Marešův návrh soudce teplického okresního soudu Miroslav Čapek. Podle něho by měl být zachována nynější právní úprava a mělo by být i nadále na soudci, aby zvážil všechny okolnosti konkrétního případu a jeho společenskou nebezpečnost.

"Není to majetkový delikt, abychom stanovili pevný počet cigaret, od kterého se jedná o trestný čin. Každá cigareta je jiná podle množství a kvality té drogy," řekl Čapek. Podle svých slov odsoudil již stovky pachatelů drogových deliktů různé závažnosti, ale nikdy mezi nimi nebyl pouhý experimentátor s marihuanou: "V těchhle případech, kdy chytnou studenta nebo učně s marjánkou, dávám pokyn k zastavení trestního stíhání."

Podle názoru předsedy trestního senátu Okresního soudu v Kolíně Jiřího Krumla je Marešem navrhované množství marihuanových cigaret, jejichž držení by nebylo trestné, příliš velké. "Měl by se volit nějaký rozumný kompromis, třeba kolem padesáti cigaret, ale 250 je moc," řekl včera Kruml Právu.

Podle obou soudců by měly být zpřísněny tresty za distribuci tvrdých drog. Jak ale upozornil Čapek, praxe je dnes taková, že verdikty v případech dosud netrestaných pachatelů jsou velmi mírné. "U výroby a distribuce většího množství drogy činí sazba dva až deset let vězení, ale soudy často ukládají jen nízký podmíněný trest," uvedl Čapek. Podle jeho názoru by ale soudce měl i u dosud bezúhonného pachatele zvážit společenskou nebezpečnost jeho činu.

"Sám jsem dal devět let nepodmíněně dosud netrestanému Iráčanovi, který přes Cínovec pašoval rohypnol v ceně dvou miliónů korun," dodal Čapek.

"Námět vicepremiéra Mareše posoudí rekodifikační komise a odborníci, kteří připravují nový trestní zákoník. Pokud se s ním neztotožní, bude jej Mareš moci uplatnit na jednání vlády," uvedla včera na dotaz Práva mluvčí ministerstva spravedlnosti Iva Chaloupková.

Konopí je nezdravé, tvrdí primář Nešpor

"Debata o konopí by se neměla odvíjet jen od roviny právní, ale hlavně zdravotní," soudí primář Psychiatrické léčebny v pražských Bohnicích Karel Nešpor, který je vědeckým sekretářem Společnosti návykových nemocí. "Dělá se z toho boj za svobodu, ale konopí zvyšuje riziko zánětu dýchacích cest, zvyšuje riziko a průběh tuberkulózy, obsahuje rakovinotvorné látky podobně jako tabákový kouř," říká Nešpor.

Podle něj kouření konopí může být velmi nebezpečné pro lidi duševně labilní. "Může podstatně zhoršovat jejich zdravotní stav," vysvětlil. Tvrdí, že málokdo při rozhodování zná zdravotní důsledky kouření marihuany.

Také hlavní hygienik Prahy Vladimír Polanecký není pro změnu zákona. "Dělám deset let drogovou epidemiologii a nemám ten pocit jako pan Mareš. Myslím, že současný zákon je dobrý. Nic bych na něm neměnil," říká Polanecký.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám