Hlavní obsah

Manželka „brodského kata“ zůstává v péči psychiatrů

Právo, ČTK, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kroměříž

Manželka střelce Zdeňka Kováře, který v Uherském Brodě 24. února zastřelil osm lidí a pak i sebe, je rozhodnutím soudu v kroměřížské psychiatrické nemocnici. Server Aktuálně.cz uvedl, že žena nedala k léčbě písemný souhlas.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Manželku muže, který vraždil v restauraci Družba, vyvedli z domu zdravotníci.

Článek

Zatím není jasné, jak dlouho bude žena pod dozorem. Sousedé se jejího návratu obávají. Soud kvůli jejímu zdravotnímu stavu rozhodoval v její nepřítomnosti a ustanovil jí opatrovníka.

„Rozhodli jsme ze zdravotních důvodů. Ale nikoli tělesných, ale psychických,“ řekla Právu soudkyně Jarmila Gajdošová. Na otázku, zda soud rozhodl kvůli tomu, že by se o sebe nebyla žena schopná postarat či zda by byla nebezpečná pro své okolí, soudkyně neodpověděla.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Bližší informace vám k tomuto případu říct nemůžu. Pouze to, že byla převzata do Psychiatrické nemocnice v Kroměříži z důvodů zdravotních,“ podotkla Gajdošová.

Rozhodnou další posudky

Je však pravděpodobné, že soud rozhodl o jejím pobytu v léčebně právě proto, že by mohla být nebezpečná svému okolí nebo sobě. Soud nezveřejnil ani informace, kdo o její hospitalizaci požádal – zda lékař, příbuzní nebo policie a státní zástupce.

BEZ KOMENTÁŘE: Manželku střelce z Uherského Brodu odvezli zdravotníciVideo: Aleš Fuksa, Právo

Do tří měsíců od jejího předání do Psychiatrické nemocnice Kroměříž musí soud nechat přezkoumat její zdravotní stav a znovu určit, zda se bude moci vrátit domů do řadového domku na sídlišti Olšava.

V případě, že její stav bude vyžadovat delší léčbu, musí se ustanovit znalec. „To my ustanovujeme zhruba měsíc po předání pacienta nemocnici, protože znalec potřebuje mít určitý časový prostor pro vypracování znaleckého posudku. Ten řekne, zda je potřeba další léčby, či nikoli. S tím, že ústav může kdykoli pacienta propustit. Případně mohou i příbuzní požádat o přezkoumání rozhodnutí,“ poznamenala Gajdošová.

Pacientka tak může být v tzv. detenčním řízení tak dlouho, jak tuto dobu posoudí lékaři.

Samotářská schizofrenička

Žena žila s manželem samotářsky a příliš se nestýkala ani s příbuznými ze sousední ulice, ale ani se synem, který bydlí v Brně. Navíc si v okolí nadělala mnoho nepřátel.

Žena trpící schizofrenií totiž v posledních letech často v noci i ve dne pokřikovala z balkónu nebo okna domu na sousedy a její i hodinové monology obsahovaly spoustu vulgárních slov.

Do léčebny musela poté, co odmítala po manželově šíleném činu pustit policisty do svého domu. Policie k ní po několika hodinách vnikla násilím a žena skončila napřed v péči záchranářů a poté psychiatrů.

Neštěstí se stalo v uherskobrodské restauraci Družba 24. února po poledni. Zdeněk Kovář vešel do restaurace a bez varování začal střílet po lidech. Nepřežilo sedm mužů a jedna žena ve věku 27 až 66 let, střelec k nim neměl žádný vztah. Další žena byla zraněna, několika lidem se podařilo utéct. Muž střílel legálně drženou zbraní. Událost vyvolala diskusi o změnách v udělování zbrojních průkazů.

Případ mimo jiné vyvolal diskusi o rozmístění zásahových jednotek v krajích. Do Uherského Brodu musela přijet zásahová jednotka z Brna, protože Zlínský kraj vlastní nemá.

Policejní zákrok prověřuje také Generální inspekce bezpečnostních sborů. Policie po týdnu od neštěstí, kdy se v médiích objevily spekulace o rychlosti a průběhu zásahu policie, uvalila na případ informační embargo. Další informace slíbila zveřejnit na konci března.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám