Hlavní obsah

Manželé Kottovi již zaplatili patnáctimilionové peněžité tresty

Bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová (dříve Pancová) i její manžel Petr již zaplatili patnáctimilionové peněžité tresty, které jim každému pražský vrchní soud uložil za korupci a manipulace se zakázkami Středočeského kraje. Ve čtvrtek to uvedla mluvčí Krajského soudu v Praze Hana Černá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Na archivním snímku Kateřina Kottová (Pancová) a Petr Kott.

Článek

Manželé dostali v kauze, jejíž hlavní postavou je bývalý středočeský hejtman David Rath, kromě peněžitých trestů také šestileté tresty vězení a zákaz působit v řídicích orgánech společností.

Ratha poslal soud na sedm let za mříže, desetimilionový trest má soudu zaplatit ve dvou splátkách - v únoru a v červnu.

"Oba manželé Kottovi peněžitý trest celý již zaplatili," uvedla Černá. Soud v červnu uznal jejich vinu v případech ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku a budovy gymnázia v Hostivici. Rath dostal trest za přijímání úplatků při výběrovém řízení na opravu Buštěhradu.

Odvolací soud mu snížil původně uložený trest 8,5 roku vězení a zprostil ho obžaloby ze čtyř dalších žalovaných skutků. Zároveň mu uložil peněžitý trest a sedmiletý zákaz působit ve výkonných funkcích v samosprávě.

Odsouzení manželé Kottovi nastoupili do vězení

Krimi

Rathovi soud v listopadu povolil peněžitý trest splácet. V únoru má zaplatit pět milionů korun, v červnu pak druhou polovinu. "Pro odsouzeného je tak v současné době závazný tento splátkový kalendář. Další postup soudu se bude odvíjet od toho, zdali bude uložený peněžitý trest v rámci povolených splátek řádně uhrazen," uvedla mluvčí. Pokud by bývalý hejtman částku nezaplatil, prodlouží se mu trest vězení o 2,5 roku.

Kottovi podle rozsudku žádali za zmanipulované tendry úplatky 26 milionů, přijali téměř 17 milionů korun a sedm milionů dali Rathovi. Tresty vězení v kauze dostali další tři lidé, dva odešli od soudu s podmínkami, tři osvobodil.

Koncem letošního října podal nejvyšší státní zástupce Zeman dovolání k Nejvyššímu soudu v neprospěch všech obviněných. Dovolání podal i Rath a někteří z dalších odsouzených.

Rathovi zabavili zdravotní matraci

Domácí

Rath i Kottovi figurují také ve druhé části korupční kauzy, kterou začal soud projednávat loni v lednu. Podle obžaloby si domlouvali úplatky za zmanipulování tendrů za stovky milionů korun na nákup sanitek pro středočeskou záchrannou službu, rekonstrukci pavilonu kolínské nemocnice, stavbu pavilonů v mladoboleslavské nemocnici a přestavbu části kladenské nemocnice. Obžalovaní jsou i další podnikatelé, manažeři a několik firem.

Reklama

Výběr článků

Načítám