Hlavní obsah

Mám tě moc ráda, vrať se domů. Diskuze na Novinkách spojila matku s hledaným synem

Diskuze pod článkem Novinek, která je běžně spíš názorovým kolbištěm pro čtenáře, se stala dějištěm dramatu, kdy šlo o život 13letému chlapci. Policie po něm pátrala poté, co zmizel z psychiatrického oddělení nemocnice v Liberci. Právě pod článkem, kterým Novinky minulý týden ve středu o události informovaly, napsal chlapec rodině vzkaz, díky čemuž se ho podařilo přivést zpět do bezpečí.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Mami, ano, jsem to já. Nikdo jiný to prosím nečtěte. Nemůžu se dostat na mess (zřejmě messenger, tedy některá z aplikací na posílání vzkazů - pozn. red.), takže promiň, že jsem se neozval dřív,“ napsal pod článek uživatel, který za křestní jméno připojil místo příjmení slovo „Tojejedno“.

Administrátory portálu Seznam.cz, kteří mají mimo jiné na starost právě diskuzní fóra pod články Novinek, příspěvek vzhledem k obsahu sdělení a podpisu okamžitě zaujal. Za běžných okolností by rozjeli proces ověření identity pisatele, protože uvedené příjmení „Tojejedno“ neodpovídá pravidlům diskuzí a normálně by vzbuzovalo pochyby o věrohodnosti autora.

Administrátoři zavolali policii

Text na adminy působil reálně, a tak udělali v tomto případě výjimku s tím, že se také hned ozvali na tísňovou linku policie. Obvyklé postupy musely jít stranou už proto, že policie vyhlásila pátrání v rámci systému Dítě v ohrožení. Policisté rovněž zmínili, že chlapec byl původně umístěn na dětské psychiatrii.

Že může být chlapec ve vážném psychickém stavu, dokládala jeho další slova. „Prostě už jsem nemohl z mých úzkostí, cítil jsem beznaděj. (…) A když jsem si řekl, že to horší nemůže být, úzkosti ukázaly, že sakra může, a bál jsem se,“ napsal hoch s tím, že si navždy bude vyčítat to, co udělal.

„Moc se omlouvám, ale jsem v pořádku a jídlo mám, všechno mám. Jen potřebuji být sám. Jen mě nechte a já se vrátím,“ zmínil.

Kriminalisté prověřovali jakoukoli stopu, který by mohla vést k vypátrání chlapce. „Po konzultaci s policií jsme nechali uživatele být, ať případně píše dál, i když nevystupoval pod svým reálným jménem,“ sdělila Novinkám administrátorka, která měla v tu chvíli službu.

Matka se ozvala

Adminové měli za úkol dál bedlivě sledovat, pokud by se pisatel znovu ozval, načež mezitím přibyl další příspěvek, a to reakce chlapcovy matky, kterou policie mezitím kontaktovala.

„Mám tě moc ráda a víš, kde máš domov. Prosím, čím dřív se vrátíš domů, tím líp i pro tebe, věř mi. Miluji tě strašně moc. Máma,“ odpověděla matka hledaného hocha. Chlapec prosbu vyslyšel a zanedlouho už byl v bezpečí.

Policie už více nechce případ komentovat, její mluvčí Vojtěch Robovský jen bez dalšího potvrdil, že se chlapce podařilo najít a že byl v pořádku.

Reklama

Výběr článků

Načítám