Hlavní obsah

Lidé nová opatření dodržují, hlásí strážníci. Problémy dělají jen odpůrci nařízení

Novinky, ok, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strážníci napříč republikou začali ve čtvrtek kontrolovat nová vládní opatření proti šíření koronaviru. Například v Praze zjistili téměř 200 hříšníků, ale uložili jen tři pokuty. Občané musí od čtvrtka nosit respirátory typu FFP2, nanoroušky nebo dvě chirurgické roušky. Za nedodržování opatření hrozí pokuta až 10 tisíc korun.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Žena s respirátorem v pražské tramvaji na snímku z 20. února 2021.

Článek

Pražští strážníci kontrolovali dodržování nových nařízení především v MHD a jejím okolí, odhalili celkem 187 přestupků.

„Strážníci uložili tři pokuty v celkové výši 900 korun, jeden případ porušení oznámili správnímu orgánu a v ostatních případech postačila pouze domluva,“ uvedla mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová.

Turistika nebo nákupy. Lidé se stále snaží dostat do uzavřených okresů

Krimi

Zmínila také, že na tísňovou linku nikdo žádné oznámení neučinil, lidé tam volají hlavně proto, aby se zeptali, co momentálně platí. Informace podávají také hlídky v ulicích, žádný vážnější incident strážníci neřešili.

Pražská státní policie podle své mluvčí Violety Siřišťové dělá kontroly v rámci běžného výkonu služby, ale žádnou statistiku přestupků neeviduje.

Dvě roušky přes sebe už od pondělí nebudou stačit

Domácí

Také v Brně jsou lidé svědomití a dle strážníků opatření až na zatvrzelé popírače dodržují. „Od čtvrtka k páteční jedenácté hodině se hlídky zabývaly necelou dvacítkou případů ve spojitosti s opatřeními. Nejčastěji šlo o situace, kdy se lidé pohybovali s odkrytým obličejem zcela vědomě a úmyslně,“ informoval mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Těmto lidem strážníci ukládají pokuty v tisícovkách korun nebo je předávají  správnímu orgánu. Skupina odpůrců opatření podle Ghanema tvoří menšinu.

Vláda chce omezit pohyb mezi okresy na 3 týdny a zavřít školy a školky

Domácí

V Ostravě byli lidé ukázněni, strážníci odtamtud hlásí pouze 11 přestupků. „Všechny tyto případy strážníci zaznamenali na zastávkách a vyřešili je domluvou. Osoby měly dýchací cesty zakryty pouze látkovou rouškou. Občané Ostravy jinak nové vládní nařízení v naprosté většině dodržují,“ informoval mluvčí strážníků Jindřich Machů.

V Českých Budějovicích ve čtvrtek žádnou pokutu neuložili. Také tam lidé opatření dodržují. „Po dotazu na jednoho cestujícího na zastávce MHD se dvěma chirurgickými rouškami jsme se dozvěděli, že respirátor nesehnal. Většina z nich však nosí respirátory FFP2,“ konstatovala mluvčí strážníků Věra Školková.

Reklama

Výběr článků

Načítám