Hlavní obsah

Libanonec podezřelý z vraždy Krejčířova otce je na svobodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Státní zástupce pustil z vazby Libanonce se slovenským občanstvím Tareka Becharu, který je podezřelý z únosu a vraždy otce Radovana Krejčíře Lamberta. V pondělí o tom informovala Česká televize. O Becharovo vydání ze Slovenska přitom česká strana usilovala už od loňského listopadu a bratislavský soud o něm rozhodl na konci června.

Článek

"Pan Bechara si je vědom, že byl vypátrán mimo území České republiky a byl nám vydán. Takže nějaký útěk by neměl příliš cenu," vysvětlil rozhodnutí státní zástupce Martin Omelka.

Bechara je volný už od pátku, kauci platit nemusel

Podle ČT je Bechara na svobodě už čtvrtý den. "Jmenovaný byl propuštěn v pátek 20. července v 11:00 hodin dopoledne na základě příkazu městského státního zastupitelství v Praze," řekla mluvčí Vězeňské služby ČR Jitka Čmuhařová. Za své propuštění na svobodu nemusel údajně zaplatit žádnou kauci. Státnímu zástupci musel jen písemně slíbit, že Českou republiku neopustí a pravidelně se bude hlásit probačnímu úředníkovi.

Podle české policie patří Bechara do skupiny lidí, která v roce 2002 unesla Lamberta Krejčíře. Prý od něj požadovali, aby splatil dluhy svého syna, při únosu však měl zemřít. Bechara všechna obvinění odmítá.

Na Slovensku čelí obvinění z podvodu

Slovenská policie Libanonce zatkla loni v listopadu den poté, co česká policie v souvislosti s případem Lamberta Krejčíře zadržela i šéfa příbramského fotbalového klubu Jaroslava Starku a jeho zástupce Vlastimila Spěváka.

O vydání Bechary do Česka rozhodla slovenská justice na konci června na základě eurozatykače vydaného českobudějovickým soudem. Na Slovensku podnikatel čelí obžalobě z dvoumiliónového úvěrového podvodu a krajský soud v Bratislavě proto jeho vydání do Česka dříve podmiňoval pravomocným ukončením tohoto případu.

Hrozí mu až 15 let vězení

Bechara patřil v minulosti k blízkým spolupracovníkům Radovana Krejčíře, který mu údajně z vězení dával v dopisech pokyny k převodům svého majetku. Bechara už tajně svědčil pod jménem Jana Blažková v případu Krejčířova ilegálního dovozu nafty za půl miliardy korun.

Radovan Krejčíř je v Česku stíhán za množství majetkových trestných činů a údajnou přípravu vraždy. Na českou žádost byl v dubnu zadržen v Jihoafrické republice. Tamní soud na začátku července rozhodl, že jej propustí na kauci. V Jihoafrické republice český podnikatel počká na rozhodnutí o tom, zda ho úřady vydají ke stíhání do České republiky.

Pokud se prokáže vina Tereka Bechary v případu Lamberta Krejčíře, hrozí mu až mimořádný trest nad 15 let vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Bechara se pokusil ve vězení o sebevraždu

Slovenský podnikatel libanonského původu Tarek Assaf Bechara, obviněný ze spoluúčasti na únosu a zmizení českotěšínského podnikatele Lamberta Krejčíře, otce...

Výběr článků

Načítám