Hlavní obsah

Lékaři a pojišťováci před soudem. Simulovali úrazy a inkasovali miliony, tvrdí obžaloba

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Zhruba 38 milionů korun vyplatily v letech 2010 až 2015 pojišťovny za léčení úrazů, k nimž podle obžaloby vůbec nedošlo, nebyly akutní nebo bylo jejich léčení uměle prodlužováno. Případ obviněných 21 lékařů, rehabilitačních pracovníků a pojišťovacích agentů projednává od úterý pardubický krajský soud.

Kauza pojistných podvodů s falešnými úrazy u souduVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

Vzhledem k množství obžalovaných bylo hlavní líčení přeloženo do budovy Krajského soudu v Hradci Králové. V Pardubicích totiž nedisponují tak velkým prostorem.

„Přednes obžaloby potrvá několik dní, předpokládám dva až tři dny," řekl předseda senátu Jan Šlosar. Státní zástupce přitom bude číst zkrácenou verzi obžaloby, tedy jen asi 600 ze zhruba 1100 stran.

V průběhu pěti let, kdy případ vyšetřovali policisté, se podařilo nashromáždit přes 70 tisíc stran důkazních materiálů. Zjištěno bylo na 297 fiktivních pojistných událostí, k nimž došlo v Pardubickém, Středočeském a Ústeckém kraji nebo v Praze. Jednalo se události celkem za zhruba 50 milionů korun, kolem 13 milionů už nebylo proplaceno.

V pojistných podvodech s úrazy jedou i lékaři

Finance

Podle kriminalistů byl systém jednoduchý – začínal u pojišťovacích agentů, kterým další obžalovaní vyhledávali nastrčené pojistníky, agenti s nimi pak uzavřeli smlouvy na úrazové pojištění na vysoké částky a pojistné sami platili. S pomocí devíti lékařů a dvou rehabilitačních pracovníků pak podle obžaloby fingovali úrazy.

Já se docela těším, nebojím se ničeho.
obžalovaný Eduard Pekař

„Může se jednat třeba o to, že člověk, který neměl vůbec žádné zranění, ho předstíral. Zapojeni byli pojišťovací zprostředkovatelé, lékaři, rehabilitační pracovníci, proto komerční pojišťovny částky vyplácely,“ uvedl státní zástupce Jiří Viesner s tím, že část těchto prostředků byla zajištěna, a to na bankovních účtech nebo v podobě movitého či nemovitého majetku.

Za strůjce údajného podvodu označila obžaloba pojišťovacího agenta a současně fotbalového rozhodčího Eduarda Pekaře z Liberce. Ten se však cítí nevinen.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Eduard Pekař odmítl tvrzení policie, že byl strůjcem celé akce

„Dělal jsem svoji práci, cítím se nevinen. To vyplyne z dalšího jednání, protože ta obžaloba a předtím obvinění jsou nesmysly. Já se docela těším, nebojím se ničeho. Nevím, proč bych sem neměl chodil. Rád se tu vyviním,“ řekl novinářům Pekař, který byl jedním z hrstky obžalovaných osobně přítomných na hlavním líčení. Ostatní zastupovali jejich obhájci.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Hlavní líčení se z prostorových důvodů přesunulo z Pardubic do Hradce Králové.

„Nepřipadám si, že bych byl členem nějakého gangu či skupiny. Já tu práci (pojišťovacího agenta) dělal deset let. Byl jsem velmi úspěšný. Pojišťovnám jsem přinášel desítky milionů ročně. Je to komplot policie, státního zástupce a pojišťoven. Neumím si to představit, kdo si to vymyslel,“ dodal Pekař, podle něhož žádný znalecký posudek neprokáže, že se úraz nestal.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Spis k případu má přes 70 tisíc stran.

Naopak podle státního zástupce je to průkazné a dokazuje to řada kontrolních rentgenových vyšetření či vyšetření magnetickou rezonancí. Navíc v přípravném řízení se jeden z obžalovaných v plném rozsahu přiznal.

Další termín hlavního líčení je plánovaný na 4. února, poté se všichni zúčastnění sejdou až koncem února. Rozsudek v letošním roce s největší pravděpodobností nepadne, hlavní líčení je vypsáno až do prosince na celkem 44 dnů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám