Hlavní obsah

Lehl si vedle mrtvé manželky a podřezal si žíly. Soud řeší vraždu v mobilheimu

Právo, Jiří Šolc
Plzeň

Měl zavraždit svou manželku a následně se pokusit o sebevraždu, teď mu u Krajského soudu v Plzni za vraždu hrozí 10 až 18 let. Filip G. (32) měl podle obžaloby v letošní poslední lednový den v uzamčeném mobilheimu na Tachovsku po předchozím konfliktu napadnout svou manželku takovým způsobem, že útok nepřežila.

Obžalovaný Filip G. u Krajského soudu v PlzniVideo: Jiří Šolc, Právo

 
Článek

„Nejméně jednou ji odstrčil loktem levé ruky a nejméně jednou ji odkopl kolenem levé nohy tak, že se při tom opakovaně udeřila hlavou o skříňku, až nakonec omdlela,“ uvedl v obžalobě státní zástupce. Následně ji obžalovaný podle vyšetřovatelů uškrtil.

Pak ji odtáhl na postel do ložnice, kde pustil propan-butan, lehl si vedle manželky a pokusil se podřezat si žíly na levé ruce, načež ztratil vědomí. Zachránili ho až druhý den zdravotníci.

Muž odmítl u úterního slyšení vypovídat, ale v předchozí výpovědi uvedl, že první problémy začaly hned po narození syna. „Manželce se vrátilo, že ji v dětství osahával strýc. Začali jsme od sebe být odtažití a do toho se přidaly problémy s bytem,“ stálo ve výpovědi.

Finanční problémy nakonec donutily pár přestěhovat se do mobilheimu na Tachovsku. Podle obžalovaného na něj měla manželka neustále tlačit, že její kamarádky všechny mají domy a že oni žijí v maringotce a kdy si také něco postaví. Situace byla taková, že pár hlídal každou korunu a napětí se stupňovalo.

Všechno vyvrcholilo letos v lednu. Ten den odvezl obžalovaný syna k babičce do Stříbra. Tam vzal své matce asi 12 kusů prášků na spaní a jel zpátky domů. „Když se vrátil, viděl, že manželka koupila dřez a další věci, a začal se s manželkou hádat,“ stálo v obžalobě. To mělo obžalovaného natolik rozzuřit, že snědl všechny prášky na spaní. Pak se odebral do dětského pokoje, kde se situace vyhrotila. Mělo dojít k hádce, která přerostla ve strkanici.

BEZ KOMENTÁŘE: V mobilním domě našli mrtvou ženuVideo: Patrik Biskup, Právo

Obžalovaný následně šel do ložnice, kde se řízl žiletkou do ruky, a šel zpět do dětského pokoje. Tam manželce řekl, že už ho to nebaví, a ukázal jí tu ránu. „Ona na něj pak začala řvát, hodila ho na postel a běžela pro utěrku a zakrývala mu s ní ránu na zápěstí,“ četl soudce z obžaloby. Pak dostal od manželky facku, aby se probral, on ji rukou odstrčil a ona se praštila hlavou o skříňku.

Pak už má obžalovaný jen záblesky a pamatuje si, že ji od sebe odkopával nohou, načež omdlela. Poté ji začal škrtit. „Jak dlouho to trvalo, nevím. Ona zmodrala, šla jí pěna od pusy,“ stálo v obžalobě.

Pak se dopotácel do obýváku, vzal hadici od pračky a s její pomocí zavedl plyn do ložnice. Tam odtáhl manželku, uložil ji na postel a lehl si vedle ní. Oba dva přikryl peřinou, manželce popřál dobrou noc a znovu se řízl do ruky. Probudil se až na psychiatrii a paměť se mu vrátila až po třech dnech.

Podle matky obžalovaného měla žena psychické problémy. „Byla to hodně uzavřená žena, proto se chtěla i odstěhovat do toho mobilheimu, aby mohla utéct od lidí. Vím, že to měla v životě hrozně těžké. Vyprávěla mi, že si nepamatuje nic do svých čtrnácti let a že ji snad měl v osmi letech znásilnit nebo se o to pokusit její strýc. My jsme ji měli strašně rádi a snažili se jí pomoct,“ vypověděla matka.

Hlavní líčení bude pokračovat před soudem v dalších dnech výpověďmi svědků.

Reklama

Výběr článků

Načítám