Hlavní obsah

Kvůli vyhazovu zavraždil šéfa, soud mu potvrdil 16 let vězení

Praha

Za vraždu svého bývalého zaměstnavatele půjde šestačtyřicetiletý Roman Vladař z Klatovska na 16 let do vězení. Trest mu pravomocně potvrdil odvolací Vrchní soud v Praze. Vladař se k činu přiznal, tvrdil ale, že muže zabít neplánoval. Podle svých slov chtěl před čtyřiapadesátiletým majitelem dopravní společnosti spáchat sebevraždu, aby měl výčitky svědomí.

Foto: Právo

Roman Vladař obžalovaný z vraždy před soudem v Plzni

Článek

Šestnáctiletý trest vězení Vladařovi na začátku srpna uložil Krajský soud v Plzni. Zatímco státní zástupce s ním souhlasil, obžalovaný se proti verdiktu odvolal. Nesouhlasil s výší trestu, žádal také, aby byl potrestán podle mírnějšího odstavce, kde je trestní sazba od deseti do 18 let vězení. Vrchní soud v Praze ale potvrdil, že Vladař jednal s rozmyslem, trest tak byl ukládán v sazbě od 12 do 20 let.

Za ubodání šéfa kvůli vyhazovu uložil soud muži 16 let vězení

Krimi

Vladař si podle soudu 29. ledna ráno počkal na majitele firmy, který ho před Vánocemi propustil. Když se muž sehnul do zadních dveří auta, Vladař na něj zezadu zaútočil přineseným kuchyňským nožem. Zasadil mu čtyři bodné rány do zad a hrudníku, muž i přes pomoc dalších zaměstnanců firmy na místě vykrvácel. Motivem činu byla skutečnost, že Vladař po propuštění z práce nemohl sehnat jiné zaměstnání.

Obžalovaný muž se přiznal. Tvrdil ale, že bývalého šéfa zavraždit neplánoval. Údajně se chtěl zabít sám. Nejdřív uvažoval o tom, že se oběsí na návěsu nákladního automobilu firmy, potom vzal doma nůž a chtěl se prý bodnout před očima bývalého šéfa, aby měl kvůli němu výčitky.

Bývalý zaměstnanec podezřelý z vraždy šéfa firmy skončil ve vazbě

Krimi

Tomu ale odvolací soud neuvěřil. Podle předsedy senátu Jiřího Lněničky byla u krajského soudu předložena řada důkazů, podle kterých Vladař vraždu plánoval, o tom, že by se chtěl zabít, naopak nesvědčí nic. "Chování obžalovaného na místě činu svědčí o tom, že prováděl připravované jednání, že plánoval poškozeného usmrtit, což také udělal," uvedl soudce.

Věci daroval sousedům

Před odchodem z domu Vladař napsal sousedům dopis, ať si z jeho bytu vezmou, co chtějí, protože už nebude nic potřebovat. To se ale podle soudu dá vyložit nejen tím, že by se chtěl muž zabít, ale také tím, že tušil, že za čin, který plánoval, stráví dlouhé roky ve vězení.

Ve firmě pracoval Vladař jako řidič asi rok a čtvrt, pak ho její majitel propustil. Firma jezdila převážně do Itálie, Vladař tam ale měl zákaz řízení. Výpověď nakonec po domluvě se synem majitele firmy změnili na rozvázání pracovního poměru dohodou, vypověděl Vladař. Když sháněl práci u jiných dopravců, nedostal ji.

Celou událost viděli někteří zaměstnanci firmy. Jeden ze svědků u krajského soudu řekl, že se zpočátku domníval, že Vladař šéfa bije a chtěl ho zastavit. Když přiběhl k mužům, Vladař už ustupoval. Svědek ho srazil na zem a držel ho tam. Útočník ale sám řekl, že počká na policii. Podle svědka se Vladař v posledních měsících změnil a lidé se ho začali bát. I po propuštění do firmy občas chodil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám