Hlavní obsah

Kvůli exekuci chtěli odpálit dům i se zásahovou jednotkou, soud jim potvrdil tresty

Právo, Petr Marek
Olomouc

Osmnáct let si definitivně odsedí ve vězení Vojtěch Blatný (54) z Kobylí na Břeclavsku, čtyři roky jeho manželka Hana Blatná (52) za to, že se zabarikádovali v rodinném domku před exekutory a pak se pokusili vyhodit dům do povětří i se zásahovou jednotkou. Rozhodl o tom ve čtvrtek Vrchní soud v Olomouci, když potvrdil říjnový verdikt Krajského soudu v Brně.

BEZ KOMENTÁŘE: Eskorta přivádí Hanu Blatnou k odvolacímu jednáníVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

Muž byl odsouzen za pokus o vraždu a pokus o obecné ohrožení, žena za pokus o obecné ohrožení.

„U Blatného jsme sice vyhověli odvolání státního zástupce, z jehož podnětu jsme mu zpřísnili právní kvalifikaci na pokus vraždy na více osobách, ale na výši trestu to vliv nemá,” řekl Právu mluvčí olomouckého vrchního soudu Stanislav Cik s tím, že trest žalobci považují za zákonný a přiměřený.

Foto: Petr Marek, Právo

Hana Blatná u Vrchního soudu v Olomouci

K incidentu došlo v polovině června předloňského roku. Ráno na dveře domu, kde manželé bydleli, zaklepali zaměstnanci exekutora s příkazem k vystěhování.

Blatná je nechtěla pustit dovnitř. Když se tam konečně dostali, v chodbě stál její manžel s plynovou pistolí, kterou namířil i na policistu, jenž u zásahu asistoval. Když exekutoři i s policistou utekli, manželé se v domě zabarikádovali a pustili naplno plyn.

Chcípnete tady se mnou
odsouzený Vojtěch Blatný

Na místo dorazila zásahová jednotka, a zatímco vyjednavač se snažil manžele přesvědčit ke spolupráci, ti se podle obžaloby chystali dům odpálit. Když se policisté rozhodli vtrhnout do domu, začal Blatný střílet. Plyn nevybuchl jen díky malé koncentraci.

Potom se muž pokusil škrtnout sirkou se slovy: „Chcípnete tady se mnou.“ V domě a v bezprostřední blízkosti v té chvíli bylo třináct policistů. Pokud by k výbuchu došlo, podle znalců hrozila všem smrt.

Muž se zabarikádoval v domě na Břeclavsku, exekutorovi a policistům vyhrožoval zbraní

Krimi

Blatný se hájil tím, že si na nic nepamatuje. Prý roky žije ve stresu a má výpadky paměti. Tvrdil, že nikomu nechtěli ublížit, že chtěli jen sami umřít na protest proti tomu, že přišli o veškerý majetek. Podobně argumentovala i jeho manželka. U soudu však už jejich společné jednání označila za hloupost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám