Hlavní obsah

Kvůli čtyřem tisícovkám ubodal kamaráda, tělo pak chtěl spálit. Soud mu potvrdil 17 let

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sedmnáct let ve vězení stráví Lukáš Božek (27), který kvůli čtyřem tisícovkám zavraždil svého dlouholetého známého a kamaráda. Vrchní soud v Praze ve středu zamítl jeho odvolání, ve kterém se Božek snažil dosáhnout snížení trestu. K činu se mladík přiznal. Zářijový verdikt Krajského soudu v Praze je tak plnomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Eskorta přivádí Lukáše Božka k odvolacímu jednáníVideo: Novinky

 
Článek

„Nalézací soud ve výroku o trestu dostatečně zohlednil veškeré relevantní skutečnosti,“ odůvodnil zamítavé rozhodnutí předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička.

Krajský soud při udílení trestu přihlédl k přitěžujícím okolnostem, jako je nečekaný útok od člověka, od kterého zavražděný nečekal jakoukoliv zákeřnost, či míra bezcitnosti, s níž pak Božek naložil s tělem oběti. Hraní hazardních her a užívání návykových látek také podle soudu nesvědčí o vedení řádného života. Lněnička k tomu doplnil i určitou plánovitost Božkova činu a snahu zahladit stopy.

„Chtěl bych se omluvit, je mi to strašně moc líto. Budu si to vyčítat do konce života, strašně se omlouvám,“ řekl na závěr v slzách mladík.

Našel jen čtyři tisíce

Božek letos koncem dubna ubodal svého třiašedesátiletého známého v jeho domě v Březnici na Příbramsku. Mladík zaťukal na dveře a vyzval muže k otevření dveří. Ten nic zlého netuše, dveře otevřel a Božek mu v tu chvíli zasadil kuchyňským nožem s patnácticentimetrovou čepelí pět ran do krku. Poté ho navíc ještě chvíli škrtil.

Za brutální vraždu dvouleté dívky potvrdil soud muži 18,5 roku

Krimi

Zatímco muž vykrvácel a udusil se, Božek prohledal dům, kde tušil větší finanční obnos. Našel ale pouze peněženku, odkud vzal čtyři tisíce korun. Poté tělo oběti přikryl dekou, rozložil kolem něj dřevo a zapálil. Oheň se ale naštěstí více nerozšířil, přesto zvládl tělo významně popálit. Policie Božka zadržela o pár dní později a poslala ho do vazby.

Božek se k činu víceméně přiznal, byť tvrdil, že si část útoku nepamatuje. Na to právě apeloval u vrchního soudu jeho obhájce, který se snažil přesvědčit odvolací senát ke snížení mladíkova trestu ze 17 na 15 let. Připomněl také, že se Božek přiznal a přispěl tak k objasnění případu. Státní zástupce se však odvolal na znalecké posudky, podle kterých byly Božkovy ovládací i rozpoznávací schopnosti plně zachovalé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám