Hlavní obsah

Konopný aktivista Dvořák požádal Zemana o milost

Vězněný konopný léčitel a aktivista Dušan Dvořák požádal o milost u prezidenta republiky Miloše Zemana. Uvedl to v dopise zaslaném Právu z vězení. Dvořák si druhým rokem v břeclavské věznici odpykává šestiletý trest za pěstování konopí.

Foto: Petr Marek, Právo

Dušan Dvořák před budovou Okresního soudu v Prostějově

Článek

„Spolu se čtyřiceti důkazními přílohami a podpůrnými stanovisky padesáti osobností z výzkumu a léčby konopím, včetně obsáhlého stanoviska MUDr. Jana Dindoše, jsem podal žádost o milost prezidenta republiky,“ informoval Dvořák, který s žádostí několik měsíců váhal. Materiál také obsahuje výpovědi nemocných, kterým léčitel pomohl.

Konopný léčitel zvažuje žádost o milost

Krimi

Žádost musí ještě po doručení na ministerstvo spravedlnosti vyhodnotit ústavněprávní oddělení. „Pokud ministerstvo zjistí, že žádost o milost splňuje podmínku stanovenou prezidentem republiky, postoupí věc Kanceláři prezidenta republiky k rozhodnutí. V opačném případě ministr spravedlnosti žádosti o milost zamítne,“ uvádí portál justice. V minulosti se prezident však několikrát rozhodl udělit milost i přes nesplnění podmínky závažného zdravotního stavu.

Odmítli zkrátit trest

Dvořák již zažádal o zkrácení trestu a také o podmínečné propuštění po třetině výkonu trestu. „Nejen prostějovský soud 18. ledna, ale také břeclavský soud 4. dubna letošního roku mé návrhy na zkrácení trestu zamítly s tvrzením, že jsem spáchal zvlášť závažný zločin. Ten však od ledna není ani přestupkem. Obé jsem napadl u Krajského soudu v Brně,“ napsal Dvořák.

Staronový protidrogový koordinátor Vobořil: Represe není řešení

Krimi

„Zamítli to velmi jednoduchou argumentací. Je to v odvolání a zatím se to nepohnulo,“ doplnila zmocněnkyně Dušana Dvořáka Anna Němcová.

Odsouzený aktivista svou žádost o propuštění odůvodnil tím, že konopí neměl na výrobu drogy, ale pro léčebné účely, a rovněž novelou zákona, podle níž se od ledna zvyšuje přípustný limit obsahu THC u léčebného konopí do jednoho procenta. Podle Dvořáka byl průměrný obsah THC v u něj zadrženém konopí 0,9 procenta, do této nové hranice by se proto již vešel.

Podle advokáta Jana Poláčka by proto mohla být cestou ke zkrácení trestu právě milost prezidenta. „Domnívám se, že by v případě pana Dvořáka byla velmi odůvodněná žádost o milost prezidenta republiky, který by mohl uložený trest zmírnit,“ sdělil Právu Poláček.

Nová vláda chce zmírnit tresty za konopí

Domácí

Aktivista sedí v břeclavské věznici za opakované pěstování konopí na chalupě v Ospělově na Prostějovsku. Dostal nejdříve podmínku, pak ho soud v roce 2019 poslal na tři roky do vězení. Za porušení zákona ve zkušební době, kdy Dvořák dál pěstoval konopí, se mu podmínka proměnila v další tři roky za mřížemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám