Hlavní obsah

Nová vláda chce zmírnit tresty za konopí

Nově vznikající vláda Petra Fialy (ODS) v programovém prohlášení slibuje změnu legislativy o konopí. Chce odstupňovat tresty za drogy podle jejich škodlivosti a zmírnit trestní represi. Garantem jsou Piráti, kteří si slibují podporu od ODS i Starostů a nezávislých. Pnutí ale vzniká u lidovců a TOP 09.

Foto: archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Piráti chtějí jako součást pětikoaliční vlády změnit zákon související s konopím. „Dnes máme legislativu, která obsahuje částečnou prohibici, pokud jde o pěstování nad nějaký počet rostlin,“ řekl Právu šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Bylo by v horizontu několika volebních období žádoucí přemýšlet o trendech směrem k legalizaci
Jakub Michálek, piráti

„Částečně se to řeší formou přestupku, ale v praxi to nemá kýžený efekt. Procento uživatelů konopí tady je, je to společenský fakt a bylo by z dlouhodobého hlediska, v horizontu několika volebních období, žádoucí přemýšlet o trendech, které jsou v některých západních státech směrem k legalizaci,“ uvedl Michálek.

Pokud jde o okamžité kroky, programové prohlášení vlády podle něj počítá s úpravou legislativy ke konopí ve dvou bodech, i když tam přímo toto slovo neuvádí.

Vobořil: Zákony o konopí jsou zralé na změnu

Domácí

„Při řešení problematiky závislostí bude vláda uplatňovat politiku postavenou na vědecky ověřeném a vyváženém konceptu prevence rizik a snižování škod, přičemž bude zajištěno dostatečné financování služeb. A regulace návykových látek bude odpovídat míře jejich škodlivosti,“ stojí v kapitole Prevence a výživa – zlepšení zdraví obyvatel.

Podle Michálka je třeba se zaměřit na problém nadužívaní trestní represe u jednání s malou společenskou škodlivostí.

„V minulém volebním období jsme měli návrh zákona, který zvyšoval počet množství konopí, které je možné mít pro osobní potřebu, abychom se vyhnuli zbytečné represi. Práce policie a státních zástupců se má soustředit na potírání kriminality a násilí, nikoli na osamocené případy, kdy je někde dívka s jointem, což se bohužel také stalo,“ upozornil Michálek.

Tehdejší návrh ve Sněmovně podporu nenašel.

Rozsudek mě uráží, říká odsouzený pirátský zastupitel Veverka

Domácí

Garantem regulace konopí je bývalý pirátský poslanec Tomáš Vymazal. „Opakovaně jsme slíbili, že konopí zlegalizujeme,“ řekl Vymazal.

Legislativa by podle něj měla legalizovat a následně regulovat konopí a zároveň myslet na ochranu spotřebitele. Nákup konopí je podle něj nutné zatížit spotřební daní, tak jak to platí v České republice u ostatních legálních návykových látek.

Lidovci nesouhlasí

„Současný přístup je určitě represivní. Jednání uživatelů konopí i pěstitelů nepředstavuje pro společnost žádné společenské riziko. Je potřeba odstupňovat dostupnost a zmírnit represi u všech návykových látek,“ podotkl Vymazal.

Za výrobu konopné masti dostal Slovák 20 let. Jeho dům má propadnout státu

Zahraniční

Oficiální jednání koaličních partnerů k této věci podle něj zatím neproběhlo. „Po zkušenosti z minulého volebního období s podporou ze strany lidovců úplně nepočítám,“ vidí Vymazal třecí plochy při prosazování změn.

KDU-ČSL o podobě tohoto bodu zatím nemá jasno. „Budeme to ještě v následujících týdnech probírat v odborných týmech koalice Spolu a koalice Pirátů a STAN,“ uvedla mluvčí lidovců Lucie Ješátková.

Podporu si piráti naopak slibují od občanských demokratů. „Mám indicie z ODS, že s tím nebudou mít problém. Dlouhodobě, už v době Ivana Langera, se ODS věnovala racionalizaci české drogové politiky. Je očekávatelné, že tyto kroky podpoří,“ dodal Vymazal.

Tálibán začne zásobovat Německo marihuanou

Svět

Podle Michálka bude nutné také redefininovat roli národního protidrogového koordinátora.

„Současný přístup nenese výsledky. Politika represe skutečně nevede k tomu, že by se vymýtilo rizikové chování, které se v této oblasti objevuje, které ho doprovází, ale je oddělitelné,“ doplnil Michálek.

Reklama

Výběr článků

Načítám