Hlavní obsah

Klidnější silvestr v Česku léta nebyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hasiči, policisté a záchranáři v Česku zažili v noci na pátek nejklidnější silvestr za posledních deset let. Kvůli zákazu vycházení v rámci vládních opatření proti šíření koronaviru ubylo ohňostrojů i zranění a potyček. Například pražští zdravotníci řešili zhruba stejný počet případů jako při běžné službě.

Záznam: Silvestr na Václavském náměstí v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

Noční služba v Praze nemusela řešit žádnou mimořádnou událost. Podle mluvčí záchranky Jany Poštové její kolegové vyjeli ke 150 případům, což je počet srovnatelný s běžnou službou. Přímo souvislosti s oslavami zaznamenali lékaři osmnáct případů, úraz pyrotechnikou byl jen jeden.

Pražští hasiči zasahovali u 18 požárů způsobených zábavní pyrotechnikou, což pro ně znamenalo jednu z nejklidnějších silvestrovských nocí za posledních deset let. Podle jejich mluvčího Martina Kavky se nepotvrdily ani obavy, že budou kvůli restrikcím lidé odpalovat pyrotechniku z oken a balkónů.

V Praze se protestovalo, jinde bylo loučení se starým rokem klidnější

Domácí

Pouze v Řepích hasiči zkontrolovali uhašený požár papírových zbytků po pyrotechnice na balkóně jednoho z bytů panelového domu.

Také záchranáři a policisté například v Libereckém kraji tak klidný přelom roku nepamatují, s minulými lety ho podle nich nelze srovnávat. Jednou z příčin mohou být i uzavřené hotely v zimních střediscích, kde tak bylo výrazně méně turistů než v jiných letech.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Liduprázdné Václavské náměstí v Praze 31. prosince 2020

Podstatně klidnější než v jiných letech a bez mimořádností byla silvestrovská noc pro záchranáře také v Moravskoslezském kraji. Oproti běžným dnům měli ale zásahů podstatně více. U zranění při odpalování pyrotechniky zasahovali pouze dvakrát informoval mluvčí záchranky Lukáš Humpl.

Svět vítá rok 2021: Někde ohňostroji, jinde tichem

Koktejl

Policie v jižních Čechách řešila zhruba stovku případů, většinou hlášení o rušení nočního klidu. Noc hodnotili policisté jako poměrně klidnou, řešili zejména konflikty při domácích oslavách, přičemž většinu ukončili domluvou, sdělila policejní mluvčí Lenka Krausová. Silvestrovskou noc v podobném duchu hlásili policisté také z dalších krajů.

Anketa

Byli jste spokojeni s klidným průběhem silvestrovských oslav?
Ano
76,8 %
Ne
9,3 %
U nás klidný nebyl
13,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9405 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie varuje: Půlnoc venku se prodraží

Letošní konec roku se kvůli pandemii koronaviru naprosto vymyká. Už pět dní platí zákaz vycházení po deváté večer, pití alkoholu na veřejnosti i scházení více...

Výběr článků

Načítám