Hlavní obsah

Svět vítá rok 2021: Někde ohňostroji, jinde tichem

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Rok 2020 změnil svět. Pandemie nového koronaviru a opatření proti ní zasáhly do životů téměř všech lidí na planetě. Lidstvo tak do roku 2021 hledí s nadějí, že se svět posune alespoň o trochu k normálu. K tomu je však stále daleko a v řadě zemí byly kvůli protiepidemickým opatřením velkolepé oslavy zrušeny.

Živě: Silvestrovské oslavy ve světových metropolíchVideo: AP/Reuters

 
Článek

Příchod nového roku mezi prvními tradičně oslavili už v jedenáct hodin dopoledne středoevropského času obyvatelé ostrovů Samoa, Tonga či Kiribati.

O hodinu později pak půlnoc odbila na Novém Zélandu. Tam se díky přísným protikoronavirovým opatřením podařilo dostat virus víceméně pod kontrolu, a tak mohly oslavy proběhnout i za přítomností davů jásajících lidí. Ty byly svědky velkolepého ohňostroje na vrcholu televizní věže Sky Tower a světelné show na mostě Auckland Harbour Bridge.

V Austrálii bývají obvykle ohňostroje dva. Ten první je určen pro rodiny s dětmi a začíná tři hodiny před půlnocí. Kvůli koronavirovým opatřením byl ale veškerý doprovodný program zrušen. Organizátoři uvedli, že bude „pouze malý ohňostroj o půlnoci”.

Foto: Reuters

Ohňostroj v Sydney se musel obejít bez tisícovek diváků, kteří se obvykle tísní na březích. Velkoulepou show si tak kromě šťastných majitelů lodí museli Australané vychutnat u televize.

Pro diváky, kteří se letos kromě pár šťastlivců na lodích museli smířit pouze se sledováním televize, ale organizátoři připravili jedinečnou show, která v ničem nezadala s těmi minulými. Velkoryse pojatý ohňostroj trval okolo deseti minut.

Foto: Profimedia.cz

Loni bylo v centru Sydney o silvestrovském dni plno. Letos je přístav vylidněn.

Žádné ohňostroje, zákaz vycházení a tvrdé pokuty. Německo se chystá na silvestr

Koronavirus

V 16:00 SEČ vstoupily do roku 2021 Jižní Korea, Severní Korea a Japonsko. V Japonsku příchod nového roku slaví tradičním zvoněním Džoja no kane v tokijském chrámu Sen-sódži. Zvony chrámu se vždy rozezní celkem 108krát, jednou za každou touhu a úzkost. Zvony začaly odbíjet ve starém roce a skončily přesně úderem půlnoci.

V Japonsku v posledních dnech prudce roste počet nových případů koronaviru a v zemi platí přísná protikoronavirová opatření. Davy lidí tak nebyly přítomny oslavám. Navíc císař Naruhito odvolal tradiční setkání s obyvatelstvem, které se mělo konat 2. ledna.

Oslavovalo se v Číně. Lidé ve Wu-chanu slavili ohňostrojem své vítězství nad koronavirem. Čínský prezident Si Ťin-pching v novoročním projevu uvedl, že země již překonala dopady pandemie a druhou vlnu epidemie koronaviru má zcela pod kontrolou.

Foto: Tingshu Wang, Reuters

Oslavy ve Wuchanu

„Jsem hrdý na mou velkou vlast, na můj velký národ, který žene kupředu touha stále se překonávat. (...) Zvládli jsme dopady pandemie a zaznamenali významné sociálně-ekonomické úspěchy. (...) Čína je první z velkých světových ekonomik, která se vrátila k hospodářskému růstu,” uvedl Si Ťin-pching v projevu.

Peking ale kvůli koronaviru zrušil tradiční čtyřdenní světelnou projekci na televizní věži.  Novoroční ohňostroj byl zrušen také v Hongkongu, a to druhým rokem za sebou. V roce 2019 byly oslavy zrušeny kvůli obavám z protivládních demonstrací.

Prakticky beze změn se uskutečnily oslavy nového roku na Tchaj-wanu, kde si covid-19 doposud vybral sedm obětí na životech.

Zahanbit se nenechal thajský Bangkok, kde se konal velkolepý ohňostroj.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Ohňostroj v Bangkoku

V hlavním městě Severní Koreje Pchjongjangu shlédly tisíce lidí představení na náměstí a ohňostroj. Podle odborníků na KLDR byly letošní oslavy viditelně méně početné než v předchozích letech. Severní Korea tvrdí, že dosud nezaznamenala žádný případ nákazy koronavirem. O tom ale pochybují analytici z Jižní Koreje a Spojených států.

Foto: Jon Chol Jin, ČTK/AP

Ohňostroj v Severní Koreji

V Jižní Koreji panují přísná protiepidemická opatření. V hlavním městě Soulu platí zákaz shromáždění více než pěti lidí a turistická zařízení jsou uzavřená. Tradiční půlnoční rozeznění zvonů se uskutečnilo bez přítomnosti lidí.

Ztichlá Evropa a prázdné Times Square

V Dubaji se každoročně pyšní velkolepou show na nejvyšší budově světa, mrakodrapu Burdž Chalífa. Ani během pandemie obyvatelé Dubaje o světelnou show nepřišli.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Ovšem v Evropě byla situace jiná. Zatímco například Řecko uspořádá ohňostroj nad aténskou Akropolí, v Německu či Francii byly oslavy zrušeny. O půlnoci se tedy v evropských metropolích rozhostí ticho. To bude spíše symbolické, neboť lze očekávat, že lidé budou navzdory zákazům odpalovat ohňostroje spontánně sami.

Podobně je na tom i Česká republika. Země je v nouzovém stavu a oficiální oslavy byly zrušeny. Příchod nového roku byl tedy mimořádně klidný.

Živě: Silvestr na Václavském náměstí v PrazeVideo: Novinky

Nad Londýnem se jednu hodinu po půlnoci středoevropského času alespoň rozezněl Big Ben. Nejslavnější britský zvon odbíjením přivítá Nový rok.

Pak už se oslavy budou přesouvat přes Atlantik. Ani tam však kvůli protikoronavirovým opatřením nebudou, co bývaly. Newyorské náměstí Times Square obvykle praská ve švech. Nyní, po 114 letech, bude prázdné.

Přehled začátků roku dle jednotlivých časových pásem
(časy jsou převedeny na náš SEČ)
Čtvrtek:
11:00 Tonga, Samoa, Kiribati
12:00 Nový Zéland
14:00 Austrálie
16:00 Japonsko, Jižní Korea, Severní Korea
17:00 Čína, Filipíny, Singapur
19:00 Bangladéš
19:30 Indie, Srí Lanka
20:00 Pákistán
22:00 Rusko (Moskevská oblast)
Pátek:
00:00 Česká republika, Slovensko, Německo, Francie a další evropské země
01:00 Velká Británie, Irsko, Portugalsko, Island
03:00 - 04:00 Brazílie
04:00 Argentina
04:30 - 09:00 USA, Kanada (od východního pobřeží k západnímu)
10:00 Aljaška
11:00 Havaj
12:00 Americká Samoa
13:00 Bakerův ostrov, Howlandův ostrov

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám