Hlavní obsah

Na Silvestra se vás může sejít doma, kolik chce. Na návštěvu však musíte dorazit do deváté

Novinky, Klára Beranová, Jakub Bartosz
Praha

Vláda svými opatřeními neomezila počet lidí, kteří se mohou sejít v jedné domácnosti. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) Novinkám řekl, že spoléhá na odpovědnost občanů. Problémem se může stát ale zákaz nočního vycházení, který platí od 21:00 do 05:00.

Foto: Petr Horník, Právo

Lidé oslavovali příchod nového roku na Václavském náměstí. (1. ledna 2020)

Článek

„Primárně spoléháme na odpovědnost lidí. Vládní opatření upravují pouze pravidla pro veřejné prostory a zákaz vycházení,“ sdělil Novinkám ministr Blatný. Stále podle něj ale nicméně platí právě zákaz vycházení i to, že by se měli lidé z různých rodin měli scházet maximálně ve dvou.

Řeknu vám to a zavřou mě. Češi popsali své plány na silvestra

Koronavirus

To znamená, že doma se může sejít jakýkoli počet lidí. „Opatření, která omezují množství osob, které se setkávají, toto regulují na veřejně přístupných místech. Tato opatření neregulují množství osob uvnitř domovů,” vysvětlila Novinkám mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

Na Silvestra ale také platí „s příslušně definovanými výjimkami” zákaz nočního vycházení, a to od 21:00 do 05:00. Ve vládním usnesení je jako jedna z výjimek uvedena cesta zpět do místa svého bydliště. Domů ze silvestrovské návštěvy se tak podle této výjimky lidé mohou vydat kdykoliv během dne i noci.

Blatný: Situace není dobrá 

„Myslím, že všem je jasné, že situace není dobrá. Znovu všechny prosím, aby omezili letos tradiční oslavy konce roku. Vím, že je to nepříjemné, ale zvládneme to. Jde totiž o zdraví nás všech,” řekl Blatný Novinkám.

Opatrnost je podle něj namístě mimo jiné i proto, že rychle roste naplněnost nemocnic lidmi s těžším průběhem nemoci.

Světlice a petardy už jen v e-shopu

Ekonomika

V Praze od letošního 1. prosince navíc platí nová vyhláška zakazující odpalování petard na stanovených místech, kromě centra se jedná o okolí domovů pro seniory, přírodní parky a okolí zoologické zahrady v Troji, okolí vodních toků, útulků pro zvířata a veterinárních pohotovostí.

Policie plošné akce nechystá 

Policie plošné akce typu různých kontrol podle dostupných informací nechystá, sbor je rovněž oslabený kvůli pandemii koronaviru,  zhruba pětina policistů je aktuálně buď nakažených, nebo jsou v karanténě.

Za chování v rozporu s vládními opatřeními hrozí pokuta až 10 000 korun. Konflikt se zákazem vycházení tak může nastat například v případě, že budou lidé chtít navštívit během večera a noci několik domácích večírků. Mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík však  již dříve uvedl, že policisté budou lidi nejdřív upozorňovat, sankce budou ve hře případně až pak.

Policie roušky kontroluje, padají pokuty

Koronavirus

Mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová uvedla, že její kolegové nechystají žádné kontroly obydlí, jestli se lidé nescházejí v příliš velkých počtech. Případná oznámení ale musí alespoň prověřit. Podezření z porušení zákazu vycházení budou podle Siřišťové policisté řešit individuálně vždy na základě konkrétních okolností v dané situaci.

Anketa

Chystáte se na silvestrovskou návštěvu?
Ano
32,2 %
Ne
67,8 %
Celkem hlasovalo 3880 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám