Hlavní obsah

Řeknu vám to a zavřou mě. Češi popsali své plány na silvestra

Novinky, Kristýna Léblová, jdu
Praha

Letošní silvestr stráví většina Čechů za zavřenými dveřmi o samotě nebo jen s těmi nejbližšími. Kvůli přechodu Česka do 5. stupně protiepidemického systému PES platí od neděle také zákaz nočního vycházení, který se dotkne i oslav Nového roku. Jak současná opatření ovlivnila plány oslav, jsme se ptali lidí v anketě. Podívejte se na video.

Lidé museli změnit plány na Silvestra. Video: Novinky

 
Článek

Většina dotázaných Novinkám přiznala, že zpřísnění opatření, do kterého patří i noční zákaz vycházení, změnilo plány na novoroční oslavy. Část je ale dle svých vyjádření plánuje uskutečnit. Konkrétnější ale být nechtěli. „Já vám to řeknu a potom mě zavřou,” zaznělo se smíchem.

Drtivá většina lidí stráví konec roku s rodinou nebo sama.

„Plánovali jsme ho jinak, ale asi budeme doma zalezlí s manželem a tam se opijeme. Chtěli jsme jet na hory, ale to bohužel jaksi nevyjde,” řekla Novinkám v anketě žena z Prahy.

ČR hlásí rekordní přírůstek nakažených, Švédsko rekordní nárůst úmrtí

Zahraniční

„Silvestra oslavím asi doma s rodinou, jinak bych byl určitě u rodičů,” uvedl další respondent. „Je to katastrofa, co si budeme povídat,” dodal k současným vládním nařízení. „Myslím si, že jedna ruka neví, co dělá druhá noha a že to je prostě absurdní, že se to furt mění a lidé jsou z toho unavení,” souhlasila první dotázaná.

Našli se však i tací, kteří už v předstihu plány na letošní novoroční oslavy odpískali. „Budu doma. O tom, že bych ho trávil jinak, jsem ani radši neuvažoval, toho by byla škoda,” zaznělo. Další dotázaný si to, že zůstane doma, pojistil i jinak. „Máme štěňátko, tak se musíme postarat. Pejska jsme si pořídili, abychom mohli zůstat doma,” uvedl.

Zákaz nočního vycházení

Kvůli zhoršení epidemické situace vstoupilo Česko v neděli do 5. stupně protiepidemického systému PES. Mimo jiné tak platí zákaz nočního vycházení mezi 21.00 a 4.59 či zákaz pití alkoholu na veřejnosti. Na rozdíl od Štědrého dne, kdy lidé mohli navštěvovat půlnoční mše, neplatí pro silvestra výjimka.

Na průběh novoročních oslav a dodržování opatření bude letos dohlížet mnohem více strážníků než v minulých letech. Jen v Praze bude do služby povoláno na silvestra 300 strážníků, hasičů bude sloužit přes 200.

V Praze od letošního 1. prosince také platí nová vyhláška zakazující odpalování petard na stanovených místech, kromě centra se jedná o okolí domovů pro seniory, přírodní parky a okolí zoologické zahrady v Troji, okolí vodních toků, útulků pro zvířata a veterinárních pohotovostí. Za porušení mimořádných opatření či vyhlášky mohou policisté udělit pokutu na místě ve výši až 10 000 korun.

Vzhledem k tomu, že většina lidí oslaví silvestra za zavřenými dveřmi, hasiči varují před odpalováním petard z balkonů, v takovém případě podle hasičů hrozí zejména požáry střech domů.

Anketa

Kde strávíte letošního Silvestra?
Doma s rodinou
60,4 %
S přáteli
23,1 %
Sám/sama
16,5 %
Celkem hlasovalo 9849 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám