Hlavní obsah

V Praze se protestovalo, jinde bylo loučení se starým rokem klidnější

Novinky, jz, jap

Silvestr měl v Praze a dalších velkých městech Česka celkem klidný průběh. Policisté v metropoli řešili jen demonstraci proti vládním opatřením na Václavském náměstí, kdy se protestující odmítali rozejít. Hasiči do 01.00 nového roku likvidovali jen 17 požárů a záchranáři měli osm desítek výjezdů.

BEZ KOMENTÁŘE: Zákrok na demonstraci na Václavském náměstíVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Záchranáři úraz způsobený zábavní pyrotechnikou řešili jeden. V záchranářském kamionu Golem, který jako každý rok stál na Václavském náměstí, neošetřili ani jednoho pacienta.

Na 19.00 byla na pražské Václavské náměstí svolána demonstrace proti vládním opatřením. Podle odhadu policie se jí účastnilo asi 80 lidí. Protestující provolávali protivládní hesla, vyslovovali se také proti očkování. Většina z přítomných platná vládní opatření nedodržovala, neměli například nasazeny roušky nebo neudržovali předepsané rozestupy.

Ve chvíli, kdy policisté upozorňovali účastníky na porušování předpisů a žádali, aby si vzali roušky, snesla se na ně sprška nadávek. Policisté dva účastníky akce, kteří byli extrémně vulgární a odmítali uposlechnout výzvy, zajistili a převezli na služebnu.

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté uzavírají Václavské náměstí v PrazeVideo: Novinky

Postupně se počet přítomných na demonstraci snižoval, nicméně kolem 21.00 zůstalo na místě asi deset lidí, kteří se odmítali rozejít.  Ve 21:15 policie na Twitteru napsala, že vyzývá organizátory, aby ukončili protestní shromáždění. Vzápětí policie  Václavské náměstí uzavřela a vstup na ně hlídají těžkooděnci. Dostanou se na něj pouze ti, kteří tam bydlí. V souvislosti s protestem byla zajištěna ještě jedna osoba.

Další protesty se konaly v Brně, Olomouci, Ostravě a v dalších městech. Ve výše uvedených městech se sešlo minimum lidí a protesty se konaly v poklidu, na dalších místech se lidé ani nesešli.

Právo demonstraci vláda kvůli šíření koronaviru svým nařízením omezila. Na protestech nesmí být více než 100 lidí a musí být ve skupinkách maximálně po 20 účastnících. Mezi skupinkami se musí udržovat rozestupy alespoň dva metry a všichni účastníci demonstrace musí mít roušku.

BEZ KOMENTÁŘE: Ohňostroje na Praze 9Video: Zuzana Křesťanová, Novinky

V České republice platí nejpřísnější stupeň pohotovosti systému PES. Platí zákaz vycházení od 21:00 do 05:00, restaurace mohou do 20:59 prodávat občerstvení jen přes výdejní okna. Je omezen počet účastníků hromadných akcí na dva lidi. Na veřejně přístupných místech je také zakázáno pití alkoholu.

V Ústí nad Labem odpalovali lidé zábavní pyrotechniku od dopoledne. Ve 21:00, kdy začíná platit zákaz nočního vycházení, ale petardy téměř utichly.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Téměř prázdné byly 31. prosince ulice v centru Brna.

Na dodržování vládních protiepidemických pravidel dohlížely stovky policistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám