Hlavní obsah

Kauza přípravy vraždy tety jen tak neskončí, obžalovaný chce k soudu v Praze

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Námitkou podjatosti soudu předčasně skončilo ve středu hlavní líčení u Vrchního soudu (VS) v Olomouci v případu 44letého Pavla Nárožného z Přerova, který čelí obžalobě za přípravu vraždy své tety. Žena spravovala majetek po jeho zavražděném otci, z jehož usmrcení je Nárožný v jiném řízení rovněž obžalován. Jednání muselo být odročeno na neurčito, protože muž chce, aby ho soudili v Praze.

BEZ KOMENTÁŘE: Pavel Nárožný u Vrchního soudu v OlomouciVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

Nárožný označil olomoucký trestní senát za podjatý a žádal, aby se jeho případem zabýval Vrchní soud v Praze.

Olomoucký VS se kauzou zabýval již podruhé. Poprvé loni v květnu, kdy muži na základě jeho odvolání snížil na osm let třináctiletý trest vězení, který mu předloni v prosinci uložil krajský soud. Zohlednil přitom mj. dosavadní bezúhonnost obžalovaného. Kauzu mu však vrátil Nejvyšší soud (NS) s tím, že podle něj nejsou v tomto případě dány podmínky pro mimořádné snížení trestu odnětí svobody pod základní sazbu. Ta činí 12 až 20 let.

Námitkou se tak bude muset zabývat olomoucký VS, návrhem na odnětí věci pak opět NS.

V Praze s námitkám věnují, míní Nárožný

Nárožnému se nelíbí hlavně procesní řízení v Olomouci. „Klient má za to, že se zdejší soud nezabývá jeho procesními námitkami. Doložil to jedním konkrétním rozhodnutím Vrchního soudu v Praze, kde obdobné námitky byly široce prezentovány a vrchní soud se jimi zabýval,“ řekl obhájce Nárožného Richard Frommer.

Muž, který se v jiném případě zpovídá z vraždy svého otce a také jeho manželky, svou vinu nikdy nepřiznal. Tvrdil, že se stal obětí komplotu policie, která je na něj zaměřena z předchozího případu. „Chápu, že policie mě má v žaludku. To, co na mě hodili, je ale absurdní,“ prohlásil už před krajským soudem, přičemž se snažil mj. zpochybnit i věrohodnost korunní svědkyně.

Vrchní soud snížil Nárožnému o pět let trest za přípravu vraždy

Krimi

Motivem přípravy vraždy měla být podle vyšetřovatelů snaha Nárožného zbavit se své příbuzné kvůli majetku v dědickém řízení, zejména rodinnému domu po jeho zavražděném otci v přerovské ulici U Žebračky, protože tetu bral jako překážku v užívání tohoto objektu, kde sám bydlel.

Vraždu příbuzné začal muž podle obžaloby plánovat od 26. října 2015, kdy dostal od Okresního soudu v Přerově nařízení k vyklizení nemovitosti. „Nejprve plánoval sražení příbuzné osobním autem, ale uvažoval i o tom, že jí po známém pošle otrávenou bonboniéru. Posledním plánem bylo její ubití při procházce se psem,“ uvedl již dříve žalobce.

Roli vražedkyně měla sehrát známá Nárožného, která u něj bydlela. „Na jeho pokyn opatřila paruky, hmoždíř a také ocelovou trubku, z níž chtěl obžalovaný vyrobit vražedný nástroj – palcát. Zároveň se také chystal nastražit falešné stopy, aby policii, až bude vraždu tety vyšetřovat, zmátl. Známá se ale v prosinci 2015 od obžalovaného odstěhovala a celou věc oznámila na policii,“ konstatoval žalobce.

Plán podle něj počítal s tím, že známá Nárožného dojede na kole na místo s parukou na hlavě, psovi předhodí návnadu otrávenou tisem a poté ženu udeří palcátem do hlavy. „Nejsem vrah. Měla jsem však strach, co se mnou udělá, když odmítnu. Tak jsem od něj odešla,“ vysvětlila u soudu mladá žena. Policii vše řekla poté, co ji zadržela kvůli krádeži peněz Nárožnému. Obžalobě se tím vyhnula.

Chtěl zabít tetu palcátem, dostal 13 let

Krimi

„Do doby, než mě kontaktovala policie, jsem netušila, že na mě něco chystá,“ řekla již dříve u soudu teta obžalovaného. Spor kolem domu po jejím zavražděném bratrovi byl podle ní dlouhotrvající. „Pavel nesouhlasil s mým opatrovnictvím. Přitom bylo výslovným přáním bratra, aby tam Pavel nebydlel. Nerozuměli si spolu. Zazlíval synovi to, že nepracuje a že je doma jako příživník,“ zdůraznila příbuzná obžalovaného.

Nárožný zároveň čelí obžalobě z vraždy svého otce a jeho manželky, k níž mělo dojít na podzim 2009. Jejich těla se nikdy nenašla, soud je prohlásil za mrtvé. Před soudem v této kauze stojí již od roku 2011. Z dvojnásobné vraždy se ho dosud nepodařilo usvědčit. Olomoucký KS ho už třikrát zprostil obžaloby, vždy však rozhodnutí zrušil olomoucký VS. Naposledy v dubnu 2016, kdy případ předal jinému senátu. Kauzu má nyní na stole ostravský KS, ve věci však dosud nerozhodl.

Reklama

Výběr článků

Načítám