Hlavní obsah

Kauza Hlinka se do září nepohne, nepřišli znalci

Právo, Novinky, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Ke středečnímu soudnímu líčení v kauze Hlinka, které se konalo v Karlových Varech, nepřišli soudní znalci. Právníci se přeli jen o to, zda řidič avie, který se s Hlinkou srazil, mohl odbočovat nebo ne. Líčení bylo odročeno, k výraznějšímu posunu v případu může dojít v září.

Článek

Na výpadovce z Karlových Varů do Prahy mohl podle názoru policie obžalovaný řidič avie František Veleta odbočovat doleva přes plnou čáru k zahrádkářským koloniím. Obžaloba to ústy státního zástupce Pavla Dvořáka při středečním stání u karlovarského soudu odmítla.

Podle odborného vyjádření mjr. Jaroslava Mecla z plzeňského krajského ředitelství dopravní policie ve směru Veletovy jízdy od Prahy před odbočkou k zahrádkám chybí dopravní značka, která by řidiče upozorňovala na křižovatku, nebo naopak zakazovala odbočování vlevo. Proto se podle experta mohl Veleta podle vodorovného dopravního značení v místě nehody domnívat, že je možné odbočovat na odstavnou plochu přes plnou čáru a dva protisměrné pruhy. Obžaloba nesouhlasí.

"Jedná se o velmi důležité vyjádření," uvedl Veletův obhájce Jaroslav Krůšek. "Kdyby totiž soud mému klientovi neuvěřil, že mu před nehodou skočilo do cesty nějaké zvíře, kterému se do protisměru vyhýbal, ale že ve skutečnosti v místě nehody odbočoval úmyslně, tak by samotným odbočováním neporušil dopravní předpisy," vysvětloval Krůšek.

Státní zástupce Pavel Dvořák si ale vyjádření policejního znalce vysvětluje jinak. "Dopravní značení v ostatních směrech silnice je u odbočky instalováno, takže řidič avie dobře věděl, že odbočuje na místní účelovou komunikaci. Dobře to místo znal a věděl o jakou křižovatku se zde jedná, a že tu tudíž nesměl odbočovat z protisměru přes plnou čáru," konstatoval Dvořák. Veleta pak přiznal, že dopravní situaci v místě dobře zná. "Jezdil jsem tudy často okolo. Dokonce s dětmi na kole. Vím o tom, že tam je křižovatka," uvedl Veleta.

Znalci nepřišli

K soudu se nedostavil předvolaný soudní znalec z oboru strojírenství Jaroslav Petřina, který je zřejmě na dovolené, protože nepřijal doručenku s předvoláním k soudu. Nepřišli ani dva soudní znalci z oboru lékařství.

"Omluvili se, že měli již na tento termín dohodnuté jiné pracovní vytížení," dodala soudkyně Kateřina Vltavská. Místo jejich výslechů se tedy četly listinné důkazy. Například z posudku toxikoložky vyplynulo, že Hlinka požil před nehodou lék proti bolestem. V krvi ho měl ale jen zbytkové množství, které nemohlo podle expertky příčiny nehody ani její následky ovlivnit.

Reklama

Související články

Vyšetřování Hlinkovy nehody skončilo

Vyšetřování tragické dopravní nehody hokejového trenéra Ivana Hlinky, při které přišel 16. srpna 2004 na výpadovce z Karlových Varů do Prahy o život, policie...

Výběr článků

Načítám