Hlavní obsah

V Hlinkově kauze se ztratil důležitý důkaz

Právo, Novinky, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Cestou do Německa se ztratil tzv. hlavní brzdič avie, která narazila do superbu Ivana Hlinky. Měl být zkoumán v laboratoři v Hannoveru. Soud kvůli smrtelné nehodě hokejového trenéra začal v pátek ráno v Karlových Varech.

Článek

Takzvaný hlavní brzdič se už asi nikdy nenajde. Pošta oznámila, že pátrání bylo bezvýsledné. Znalec v oboru silniční dopravy Bohumil Málek odpoledne komentoval u soudu odborné posudky a expertizy obou vozidel, po jejichž střetu Hlinka zemřel.

"Hlavní brzdič měla zkoumat německá laboratoř, protože vzhledem k rozsahu jeho poškození to v Česku nikdo nedokázal. S ohledem na další zkoumání se ale domníváme, že byl brzdič v pořádku," řekl Málek.

Svědci moc nepomohli

Státní zástupce Pavel Dvořák předtím přednesl obžalobu. Podle něj je vina na řidiči avie Veletovi, protože nedal přednost v jízdě. Veleta tvrdí, že mu vběhlo do cesty nějaké zvíře, šlápl na brzdy a auto se stalo neovladatelným. Dva svědci, kteří jeli v době nehody okolo, do případu moc světla nevnesli. Řekli, že střet přímo neviděli.

"Zvíře mě vylekalo, ale i kdybych se nelekl, tak bych se snažil zvířeti vyhnout," uvedl Veleta, který v té souvislosti přiznal, že do té doby neměl s podobnou dopravní situací zkušenosti. "Nikdy mi ještě předtím zvíře do cesty nevběhlo," řekl. Veleta dále uvedl, že před nehodou nestačil ani přeřadit na nižší rychlostní stupeň, přičemž v době nehody měl zařazený čtvrtý rychlostní stupeň. "Byl to mžik, nedalo se nic dělat," uvedl s tím, že před nehodou jel asi 60 až 70 kilometrů za hodinu.  

Soudního líčení se zúčastnili také Hlinkův mladší bratr Josef a trenérův jediný syn Ivan. "Kdyby byly jeho výpovědi přesvědčivé a řekl, jak to bylo, přičemž tím nechceme říct, že křivě vypovídá, byli bychom první dva, kteří by pochopili, že se to mohlo stát každému. Má dvě děti a je to člověk jako každý jiný. Ani pětiletý trest by Ivanovi jeho život nevrátil, takže bychom asi napsali soudkyni dopis, aby volila snížený trest. Svou výpovědí nás ale nepřesvědčil," komentovali výpověď Velety pozůstalí.

Vyšetřování bylo nekonečné

Státní zástupce obžaloval z ublížení na zdraví řidiče Františka Veletu 3. března 2005. [celá zpráva]

Uzavřený spisový materiál k nehodě předala policie státnímu zástupci až v lednu 2005. Policie uzavřela vyšetřování dopravní nehody po pěti měsících, protože neměla k dispozici různé znalecké posudky. Veletova avie zdemolovala Škodu Superb Ivana Hlinky v srpnu 2004 nedaleko Karlových Varů. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Hlinka jel před nehodou stovkou

Rychlostí něco málo přes sto kilometrů za hodinu jel 16. srpna loňského roku před tragickou dopravní nehodou na výpadovce z Karlových Varů do Prahy hokejový...

Výběr článků

Načítám