Hlavní obsah

Kauza Cimický: Policie hledá další možné oběti sexuálního násilí

– Praha

V rámci prověřování známého českého psychiatra a spisovatele Jana Cimického, kterého několik žen v televizi či na sociálních sítích nařklo ze sexuálního násilí, vyzvala policie, aby se jí přihlásily další případné oběti. Policie zveřejnila telefonní číslo přímo na vyšetřovatelku. Cimický již dříve odmítl tvrzení, že by nutil coby lékař pacientky k sexuálním praktikám.

Foto: Milan Malíček, Právo

MUDr. Jan Cimický v ordinaci (27. února 2013)

Článek

Pražská policie Cimického prověřuje od pondělí. „Kriminalisté se na základě zveřejněných informací v médiích zabývají případem sexuálního obtěžování pacientek lékařem z Prahy 8, ke kterému mělo docházet v minulých letech až do současné doby,” sdělil v úterý mluvčí policie Jan Daněk.

„Policisté v případu provádí prvotní úkony v rámci trestního řízení a touto cestou prosí možné poškozené ženy a svědky, aby se ozvali přímo vyšetřovateli na telefonní číslo 603 457 989,” dodal mluvčí.

Počáteční fáze prověřování znamená, že policie hledá svědectví a další důkazy a stopy, na základě kterých pak rozhodne, zda má podezření ze spáchání trestného činu.

Psychiatra Cimického prověřuje policie kvůli podezření ze znásilnění. O napadení mluví i známá moderátorka

Krimi

Důvodem prověřování Cimického jsou nařčení ze sexuálního násilí, jež se objevila v předešlých týdnech v médiích a na sociálních sítích poté, co Hrad oznámil, že Cimický dostane státní vyznamenání. Lékař obvinění žen, které tvrdí, že je v minulosti coby lékař nutil k sexuálním praktikám, odmítl.

Obvinění nejdřív vznesla předminulý týden 28. října, kdy se udělují státní vyznamenání, zpěvačka a herečka Jana Fabiánová, která na sociální síti uvedla, že ji lékař v minulosti sexuálně napadl. Následovala další svědectví žen, které tvrdí, že jsou Cimického oběťmi.

Sexuální napadení například popsala na svém Facebooku rovněž moderátorka České televize Martina Hynková Vrbová. Mělo k němu dojít, když s psychiatrem před dvaceti lety pracovala na pořadu Co mám dělat, když.

„Navrhl mi, abych se za ním zastavila u něj v ordinaci. (...) Tentokrát jsem ale byla bez štábu, sama. MUDr. Cimický mě krátce po příchodu napadl. Povalil mě na sedačku, kde mě začal osahávat na prsou a líbat,” popsala Hynková Vrbová s tím, že svědectvím chce podpořit další ženy, jejichž výpovědi o napadení Cimickým jsou veřejně bagatelizovány a zlehčovány.

Cimický by státní vyznamenání dostat neměl, míní Babiš

Domácí

Jako šokující označil informace o Cimickém končící premiér Andrej Babiš (ANO), který v médiích sdělil, že by měl Cimický před obdržením státního vyznamenání očistit své jméno.

„Zprávy o doktoru Cimickém jsou šokující, zvlášť když jde o takto známou a uznávanou osobnost. Nejsem schopen posoudit jejich pravdivost, nicméně v této situaci si myslím, že by bylo rozumné od vyznamenání upustit. Pan doktor by měl nejprve očistit své jméno,“ řekl Babiš Deníku N.

Sám Cimický, který se kromě psychiatrie věnuje psaní knih a jehož Hrad vyznamenal za zásluhy, jakákoliv tvrzení o násilí již dříve odmítl.

Lékař dlouhá léta působil v Psychiatrické léčebně v Bohnicích, v letech 1981 až 1996 zde byl primářem socioterapeutického a rehabilitačního oddělení, připomněla ČTK. V roce 1996 otevřel centrum duševního zdraví Modrá laguna, kde působí dodnes.

Reklama

Související články

Sexuální násilí žen není žádná fikce

Možná byste se divili, na kolika besedách se mě mladí lidé ptají, jestli žena někdy znásilnila muže. Na první pohled se to zdá být holý nesmysl. Žena...

Výběr článků

Načítám