Hlavní obsah

Cimický by státní vyznamenání dostat neměl, míní Babiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Psychiatr Jan Cimický, kterého několik žen obvinilo ze sexuálního napadení a obtěžování, by podle končícího premiéra Andreje Babiše (ANO) neměl dostat státní vyznamenání. To mu hodlá udělit prezident Miloš Zeman za zásluhy o stát v kultuře.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Jan Cimický

Článek

Babiš řekl Deníku N, že Cimický by měl nejdříve očistit své jméno. „Zprávy o doktoru Cimickém jsou šokující, zvlášť když jde o takto známou a uznávanou osobnost. Nejsem schopen posoudit jejich pravdivost, nicméně v této situaci si myslím, že by bylo rozumné od vyznamenání upustit. Pan doktor by měl nejprve očistit své jméno," uvedl Babiš.

Cimického ze sexuálního napadení obvinilo několik žen včetně herečky a zpěvačky Jany Fabiánové nebo moderátorky České televize Martiny Hynkové Vrbové.

Psychiatra Cimického prověřuje policie kvůli podezření ze znásilnění. O napadení mluví i známá moderátorka

Krimi

Obviněními se již zabývá policie. Sám Cimický jakékoli tvrzení o násilí už dříve odmítl.

Ceremoniál k předávání vyznamenání byl kvůli zdravotním potížím prezidenta přeložen z 28. října na 1. ledna.

Cimický dlouhá léta působil v Psychiatrické léčebně v Bohnicích, v letech 1981 až 1996 zde byl primářem socioterapeutického a rehabilitačního oddělení, připomněla ČTK. V roce 1996 otevřel centrum duševního zdraví Modrá laguna, kde působí dodnes.

Reklama

Výběr článků

Načítám