Hlavní obsah

Jako film Volný pád, řekl žalobce o střelci z Brodu

– Zlín • Aktualizováno
Právo, Novinky, ok, alf

Dozorující státní zástupce Roman Kafka ve čtvrtek na tiskové konferenci uvedl, že Zdeněk Kovář, který má na svědomí osm životů v restauraci v Uherském Brodě, působil sám a nikdo mu nepomáhal. Vedení zlínské policie zahájilo kázeňské řízení se dvěma operačními důstojníky kvůli jejich koordinaci policistů na místě.

Střelec v Brodě vypálil 44 ran, oběti zemřely okamžitěVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„Na činu se podílela jen jedna osoba, nikdo jiný. Bylo to jednání individuality, neměl v minulosti problémy se zákonem. Motiv bude předmětem psychologického profilu, který je vypracováván. Byly to ale především jeho osobní problémy, jak žil poslední desetiletí, jak vycházel s okolím a úřady. Jeho režim bych přirovnal k filmu Volný pád,“ uvedl žalobce Kafka.

Střelec během činu volal do TV Prima, kde si postěžoval, že mu spousta lidí ubližuje, že je šikanován a úřady to neřeší. Z toho důvodu si vzal zbraň, má rukojmí a vyřídí si to po svém.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Státní zástupce Roman Kafka (vlevo) a krajský policejní šéf Jaromír Tkadleček na tiskové konferenci o vyšetřování uherskobrodské tragédie

Kovář žil s manželkou schizofreničkou, která je nyní v péči psychologů, v bytě nedaleko místa, kde vraždil. Se sousedy nekomunikovali, manželka si ale často stěžovala na jejich chování a křičela na ně z okna nebo plivala po kolemjdoucích. Manželé se nestýkali ani s příbuznými.

Manželka střelce je rozhodnutím soudu stále v kroměřížské psychiatrické nemocnici. „Proběhl výslech manželky i za mé účasti. Pomohl nám osvětlit situaci v celé rovině a pomohl osvětlit psychický stav pravděpodobného pachatele, tedy střelce,“ uvedl státní zástupce. Zatím není jasné, jak dlouho bude žena pod dozorem.

Řízení s operačními důstojníky

Ředitel krajské policie Jaromír Tkadleček na tiskové konferenci uvedl, že již obdržel výsledky kontroly Policejního prezidia, a dalším řešením věcí pověřil svého náměstka.

„Náměstek vyhodnotil, že se dvěma operačními důstojníky bude zahájeno kázeňské řízení za účelem objasnění věci, zda nedošlo ke spáchání kázeňského přestupku. Mohlo by jít o porušení interních předpisů, jde především o koordinaci policistů na místě,“ sdělil Tkadleček.

Foto: Policie ČR

Plánek prostoru střelby v restauraci Družba v Uherském Brodě

Podle něj bude řízení skončeno v řádu týdnů, hrozí jim písemné napomenutí, snížení platu, odnětí medailí nebo odnětí hodnosti.

Tkadleček také nařídil několik školení krajských policistů hlavně podle dokumentu amok, což znamená výcvik proti osamělému střelci. Někteří policisté se výcviku zúčastní již v létě spolu s hasiči i záchranáři. Pracovat chce také na komunikaci se starosty a místními samosprávami.

Kafka v této souvislosti upozornil na to, že veškeré kroky policie prověřuje také Generální inspekce bezpečnostních sborů.

„Šetří činnost policie, koordinaci, zákonnost postupů v mezích zákona, metodiku policie ohledně vnitřních předpisů, komunikaci s medii a veřejností, otázky prodloužení zbrojního průkazu střelce. Zde má již výsledky, o kterých já ale hovořit nebudu,“ vysvětlil žalobce s tím, že šetření směřuje k tomu, aby vznikl návod, jak postupovat v takových situacích.

Střelec chtěl televizní štáb

Na konci března zveřejnil své závěry odbor vnitřní kontroly Policejního prezidia. Podle výsledků chyboval operační důstojník, který zpochybnil rozhodnutí policistů zakročit proti střelci. Ti i přesto pokračovali k přípravě na zásah až do té doby, než se telefonicky ozval Kovář s tím, že drží pět rukojmích a chce, aby přijel štáb TV Prima. To znamenalo nasazení vyjednávače. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Střelba v Uherském BroděVideo: Pro Novinky Lukáš Jurčička, Novinky

Zásah policie od začátku vyvolával pochybnosti, o kterých mluvili také někteří svědci incidentu. Média mimo jiné informovala o tom, že asi deset minut po první hlídce tam dorazila speciální jednotka, která byla nedaleko místa na cvičení. Jednotka byla připravena zasáhnout, ale velitel, který přijel po ní, se rozhodl počkat. Vystřídalo se tam údajně pět velitelů. [celá zpráva]

Střelec vnikl do uherskobrodské restaurace Družba 24. února kolem půl jedné odpoledne a zastřelil sedm mužů a jednu ženu. Pak zavolal do TV Prima, aby na svůj čin upozornil, a o několik desítek minut později se zastřelil. Postřelil také účetní, která utrpěla těžké zranění.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Svědek, který přežil masakr v Uherském Brodě, popisuje jeho průběhVideo: Reuters

Jediný, kdo střelbu přežil bez zranění, byl Petr Gabriel, který se skoro na dvě hodiny ukryl na WC. Zachránilo se také osm lidí, kteří utekli zadním vchodem.

Útočník si na začátku roku obnovil zbrojní průkaz, který měl vydán od roku 2000. Jeho příbuzným se to ale nelíbilo. Střílel z legálně držených zbraní – revolveru Alfa vzor 820 a z pistole CZ 75B.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám