Hlavní obsah

Irácký mladík utekl z Česka k Islámskému státu, dostal 15 let

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Iráčan Vatík Muhammad Jusif as-Samarrájí (26) by si měl podle čtvrtečního nepravomocného verdiktu pražského městského soudu odsedět 15 let za teroristický útok a účast na teroristické skupině. Mladík podle rozsudku odjel před šesti lety z České republiky do Iráku bojovat za Islámský stát. Souzen byl jako uprchlý, protože není jasné, kde v současnosti je.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Vina byla bez pochyby prokázána,“ konstatovala předsedkyně senátu Jarmila Pavlátová. „Úmysl pana obžalovaného zúčastnit se bojů jako příslušník IS byl prokázán jak z výpovědi jeho otce i bývalé přítelkyně, tak i z propagandistických videí,“ doplnila.

Podle soudu byla zásadním důkazem elektronická komunikace mezi obžalovaným a jeho otcem, ze které mimo jiné vyplynulo, že se as-Samarrájí zúčastnil bojů v Iráku na straně Islámského státu, že v nich byl zraněn a následně působil v administrativě.

Iráčan odjel z ČR bojovat za Islámský stát. Byl jen v kanceláři, říká u soudu jeho otec

Krimi

Muž přicestoval do ČR za otcem, který zde studoval a od roku 2005 tu žije. Mladík se tu usadil, našel si přítelkyni, kterou si i podle islámského práva vzal. Postupem času se ale začal měnit.

„Nechal si narůst vousy a vlasy, přestal se o sebe starat. Pak začal koukat na ta videa (míněna propaganda IS - pozn. red.),“ uvedla dnes už bývalá přítelkyně obžalovaného u soudu. „Nesměla jsem nosit parfémy, nesměla jsem nosit určitá trika, džíny mi spálil a roztrhal,“ doplnila.

Pak se mladík podle jejích slov sebral a odjel do Iráku. Z ruzyňského letiště se přes Istanbul dostal do Mosulu v severním Iráku, tehdy ovládaného IS.

V dubnu 2015 se as-Samarrájí podle žalobce aktivně zapojil do útoku na ropnou rafinérii v Bajdží, podle žalobce Martina Bílého útočil na iráckou armádu i koaliční jednotky. Po zranění raketou měl pak působit v Mosulu jako učitel v rámci propagandy IS.

Obdivoval džihádisty a v pražském bytě měl kila výbušnin. Dostal 6,5 roku

Krimi

Při únorovém jednání otec obžalovaného prohlásil, že trochu tuší, že dny jeho syna jsou sečteny. „Myslím, že je někde pod troskami Mosulu,“ řekl tehdy otec.

To byl i jeden z argumentů obhajoby, že obžalovaný je pravděpodobně po smrti. Soudkyně na to nicméně reagovala tím, že jde jen o domněnku.

Reklama

Výběr článků

Načítám