Hlavní obsah

Iráčan odjel z ČR bojovat za Islámský stát. Byl jen v kanceláři, říká u soudu jeho otec

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Případ Iráčana Watheqa Muhammada Yousefa al-Samarraie (26), který podle obžaloby odletěl z Prahy bojovat za Islámský stát, otevřel ve středu pražský městský soud, u kterého mladík čelí obžalobě z teroristického útoku a účasti v teroristické skupině. V případě odsouzení mu hrozí 12 až 20 let. Samarraie je stíhán jako uprchlý.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Mladík, který má v České republice trvalý pobyt, studoval tu a oženil se, se podle státního zástupce Martina Bílého přidal před šesti lety k teroristické organizaci Islámský stát. V lednu 2015 podle obžaloby odletěl z Letiště Václava Havla do Turecka, odkud se dostal do Mosulu v severním Iráku, tehdy ovládaném Islámským státem, s jehož ideologií se podle Bílého ztotožnil.

V dubnu 2015 se pak podle obžaloby aktivně zapojil do útoku na ropnou rafinérii v Bajdží. Al Samarraie podle Bílého útočil na iráckou armádu i koaliční jednotky. Po zranění raketou působil pak prý v Mosulu jako učitel v rámci propagandy IS.

Na Ukrajině se mi vysmáli, ať jdu škrábat brambory, hájil se Čech obžalovaný z terorismu

Krimi

Podle mladíkova otce, který ve středu před soudem vypovídal jako svědek, se ale al Samarrai bojů neúčastnil. „Asi pracuje v kanceláři, samotného útoku se neúčastnil," řekl otec obžalovaného, který dostal loni v červenci u pardubického soudu tříletou podmínku za financování terorismu.

Muž totiž poslal do Mosulu svému synovi dolary v hodnotě zhruba 54 tisíc korun, aby se mohl se svou manželkou a synem z Mosulu odstěhovat a on jako otec tak mohl konečně obejmout svého vnuka.

Ve středu u soudu nicméně muž prohlásil, že trochu tuší, že dny jeho syna jsou sečteny. „Myslím, že je někde pod troskami Mosulu, on i jeho manželka se synem,“ uvedl muž.

Mladíkovi, který obdivoval džihádisty, soud snížil trest

Krimi

Soud bude pokračovat na konci dubna, kdy by měla vypovídat bývalá manželka obžalovaného, která ho opustila, když se začal al Sammarraie měnit a inklinovat k islamismu.

Reklama

Výběr článků

Načítám