Hlavní obsah

Inspekce odložila případ policisty, který zemřel, když piloval granát ve svěráku

– Znojmo
Novinky, Ondřej Kořínek

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) odložila po více než ročním vyšetřování případ výbuchu garáže na Znojemsku, při kterém zemřeli policista a jeho matka. Na dotaz Novinek to ve čtvrtek sdělil mluvčí Krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma. Podle něj se v domě našla další nelegální munice.

Článek

„Usnesením Generální inspekce bezpečnostních sborů ze dne 12. března byla odložena věc podezření ze spáchání trestných činů nedovoleného ozbrojování a trestného činu usmrcení z nedbalosti, a to z důvodu úmrtí podezřelého,“ sdělil Olma.

Podle něj měl 27letý policista doma bez povolení střelné zbraně, střelivo a zbraně hromadně účinné. Jaké přesně mluvčí nespecifikoval, je ale pravděpodobné, že tam našli další vojenskou munici.

„V garáži na dvoře rodinného domu policista neodborně manipuloval s dělostřeleckou střelou, načež došlo k jejímu výbuchu, v důsledku čehož utrpěla jak matka podezřelého, tak on sám smrtelná zranění, kterým obě osoby podlehly,“ doplnil Olma.

BEZ KOMENTÁŘE: Zásah policie na místě výbuchu Video: Prima FTV

Výbuch obcí Žerůtky otřásl 14. prosince 2013. V domě byl ve chvíli exploze také bratr zemřelého policisty se svou družkou a jejich dítětem. Těm se naštěstí nic nestalo. Muž pracoval jako běžný uniformovaný policista.

„Dal si granát do svěráku a snažil se vyndat zapalovač. Ale nešlo mu to, tak si vzal pilku na železo a snažil se zřejmě použít hrubou sílu. Přitom došlo k výbuchu. On i matka stáli hned vedle toho svěráku, když to bouchlo. Zasáhly je střepiny do oblasti břicha a vzhledem k tomu, že to byl granát určený k ničení živé síly nepřítele, tak neměli moc šancí přežít,“ popsal tehdy Právu starosta obce Zdeněk Rechtík. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám