Hlavní obsah

Hudebnice dostala osm let za pobodání přítele

Právo, Marek Bádal, Natálie Lošková

Za pokus o vraždu svého partnera poslal v pondělí pražský městský soud hudebnici Moniku Haubertovou (47) na osm let do vězení. Opilá Haubertová o čtrnáct let staršího muže letos v únoru třikrát bodla nožem do hrudníku poté, co se s ním pohádala. Verdikt není pravomocný, obě obhájkyně obžalované si ponechaly lhůtu na případné odvolání.

Foto: Natálie Lošková, Novinky

Obžalovaná přichází k soudu.

Článek

„Soud posuzoval mimořádně nešťastné a smutné spolužití dvou lidí, které během několika sekund vlastně tragicky skončilo,“ uvedl předseda soudního senátu Jan Šott.

Haubertová se k činu víceméně přiznala. Na začátku hlavního líčení v říjnu prohlásila, že si samotný konflikt nepamatuje. Domů do bytu v pražských Holešovicích dorazila z restaurace v osudný únorový den opilá, podle posudku měla asi 2,6 promile alkoholu v krvi. S partnerem, který byl rovněž pod vlivem alkoholu, se vzápětí pohádala, prý proto, že byla opilá a příliš hlasitá.

Opilá žena pobodala v Praze přítele. Přežil a odpustil jí

Stalo se

„Snažil jsem se ji ztišit nejprve slovně, potom už jsem jí zacpal pusu rukou a složil na gauč,” vysvětlil poškozený situaci.

To ale Haubertovou vytočilo, sáhla po noži a třikrát muže bodla do hrudníku.

„Já se strašně omlouvám, samotnou mě zaskočilo, když jsem potom četla ten spis. Mrzí mě to a nechápu, jak jsem mohla takhle ublížit nejbližší osobě, kterou mám, a její rodině,“ řekla Haubertová.

Pobodaný jí odpustil

Podle znalců měla sníženou příčetnost, vzhledem k tomu se pak podle obhajoby chovala iracionálně. Proto prý i zprvu odmítala pustit do bytu přivolané policisty a naopak před nimi byt zamkla.

Napadeného muže po útoku převezla sanitka do nemocnice v Motole, kde ho doktoři okamžitě operovali. Po půlroce léčení se vrátil do zaměstnání bez vážných trvalých následků. Haubertové nakonec odpustil, podle svých slov s ní ale v kontaktu už není.

Mě prostě jen hrozně mrzí, že se tohle stalo. Rozhodl jsem se jí ale odpustit.
poškozený

„Mě prostě jen hrozně mrzí, že se tohle stalo. Rozhodl jsem se jí ale odpustit,” řekl v říjnu poškozený.

Pražská hudebnice, která se vyhlášení rozsudku neúčastnila, na začátku hlavního líčení uvedla, že to v poslední době s alkoholem přeháněla a v inkriminovaný den toho měla více než obvykle a nezvládla to.

Díky výpovědi poškozeného, ale i zasahujících policistů a znaleckým posudkům měl soud skutek za prokázaný. Šott odmítl návrh obhajoby na překvalifikování činu na těžké ublížení na zdraví nebo pokus o zabití.

„Pro překvalifikování skutku nebyly dány zákonné podmínky,“ řekl Šott.

Obhájkyně navrhovaly pro Haubertovou podmíněný trest, státní zástupkyně naopak deset let vězení. Soud nakonec uložil ženě trest pod spodní hranicí zákonné sazby, která v tomto případě činí deset až osmnáct let.

Ve prospěch Haubertové hovořil podle Šotta zejména fakt, že nebyla dosud soudně trestaná, navíc jednala ve snížené příčetnosti - byť si ji způsobila sama, v afektu, a její jednání bylo mimořádným excesem z jinak řádného života.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám