Hlavní obsah

Hostinský dostal pokutu za diskriminaci mužů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Hostinský Jan Dobiáš ze Zlaté Hvězdy v Českých Budějovicích podal odvolání proti nepravomocnému rozhodnutí o dvacetitisícové pokutě od Státního úřadu inspekce práce (inspektorát práce). Vyměřil mu ji kvůli tomu, že na dveře restaurace vyvěsil inzerát „Přijmeme účtující servírku“. Inspektorát mu následně napařil zmíněný trest za diskriminaci – opomněl prý v inzerátu muže. Správně měl napsat například neutrální výraz „obsluha“.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Hostinský Dobiáš Právu řekl, že už se proti rozhodnutí začal bránit. „S právničkou jsme podali proti rozhodnutí úředníků, v tomto případě úřednic, odvolání. Stále doufám, že může zvítězit zdravý rozum,“ uvedl Dobiáš. Podle inspektorátu se jedná o zvlášť závažný přestupek, za který hostinskému hrozila pokuta až milion korun, jak informoval server Info.cz.

Paradoxní na celém případu je, že hostinského prověřovaly pouze ženy, které ho nařkly z diskriminace mužů.

Celá věc začala poměrně nevinně, když jej v polovině dubna kontrolovaly v restauraci Zlatá Hvězda dvě inspektorky. Upozornily ho na to, že inzerát je podle nich diskriminační, a Dobiáš jednal vstřícně.

Inspekce: Řada restaurací stále smaží na přepáleném oleji

Ekonomika

Výměna cedulky nestačila

„Přímo před nimi jsem vyměnil nápis a dal jsem tam: přijmeme obsluhu,“ zmínil hostinský, který ve Zlaté Hvězdě zaměstnává a zaměstnával i celou řadu mužů. Výměna nápisu však inspektorkám nestačila. Asi za čtrnáct dní mu úředníci volali, zda je ochoten zaplatit tisícikorunovou pokutu. „To jsem samozřejmě odmítl, protože jsem v žádném případě nikoho rozhodně vědomě nediskriminoval. Když jsem ceduli vyměnil, bral jsem to jako vyřízenou věc,“ zdůraznil Dobiáš.

Šokující pak byl pro něho výsledek přestupkového řízení, který mu inspektorát zaslal. Přestože se jedná o přestupek, o hostinském se tam píše jako o obviněném, je prý vinen a porušil zákon. Dopustil se diskriminace. Výsledkem byla pokuta dvacet tisíc korun.

V Ústí nad Labem se demonstrovalo proti rasismu a diskriminaci

Domácí

„Pro mě je to naprosto nepochopitelné. V současné době řeším nedostatek personálu, tak jako celá řada dalších podobných provozů. Neustále ze všech stran slyšíme, jak je napnutý státní rozpočet, přichází krize a do toho si platíme úřednice, které se zabývají údajnou diskriminací na inzerátech, které nabízejí lidem pracovní pozice,“ podivuje se Dobiáš.

Začíná správní řízení

Inspektorát práce si však stojí za svým. „Povinnost, kterou obviněný porušil, je stanovena v § 12 odst. 1 písm. a) zákona č. 435/2004 Sb., zákon o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, podle kterého platí, že je zakázáno činit nabídky zaměstnání, které mají diskriminační charakter,“ uvedl mluvčí Státního úřadu inspekce práce Richard Kolibač.

Podle něho celou věc nevyřešilo, ani když Dobiáš inzerát vyměnil hned před inspektorkami. „Odstranění závadného stavu je povinností, když obviněný odstranil protiprávní stav, který sám svým jednáním vyvolal. Toto jednání jej nemůže vyvinit, ale bylo zhodnoceno jako polehčující okolnost,“ konstatoval Kolibáč.

Britové prověří, zda oxymetry nediskriminují etnické menšiny

Evropa

Tím, že se Dobiáš odvolal, se nepravomocné rozhodnutí o sankci ruší a začíná správní řízení. „Přestupkové řízení bylo zahájeno dne 1. 6. 2022 doručením příkazu, proti kterému se kontrolovaná osoba odvolala, a tak bylo zahájeno správní řízení. Je nyní předčasné hovořit o tom, s jakým výsledkem skončí,“ dodal Kolibáč. Uvedl, že jen loni bylo zjištěno v Česku celkem 169 porušení spočívajících v uveřejnění diskriminační nabídky.

Sháníme homo sapiens

Případ vysoké pokuty pro hostinského ze Zlaté Hvězdy vzbudil ohlas i v dalších podnicích v centru Českých Budějovic. Jeden z hostinských napsal na ceduli „Sháníme homo sapiens“ a fotku vyvěsil na sociálních sítích.

„Pak jsem to ale radši smazal. Je naprosto zřejmé, že nikdo dnes v podstatě neví, za co a kdo vás může pokutovat,“ podotkl restauratér.

Anketa

Vnímáte inzerát hledající "servírku" za diskriminační vůči mužům?
Ano
8,2 %
Ne
91,8 %
Celkem hlasovalo 13166 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám