Hlavní obsah

Nedovolili jí končit dřív v práci, aby mohla vyzvedávat dceru ze školky. Vysoudila miliony

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Londýnská realitní makléřka Alice Thompsonová vysoudila 185 tisíc liber (5,4 milionu Kč) odstupné od zaměstnavatele za to, že se odmítl zabývat její žádostí, aby mohla v práci končit o hodinu dříve za účelem vyzvedávání dcery ze školky. Podle tribunálu šlo o nepřímou diskriminaci na základě pohlaví.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Thompsonová začala pracovat v realitní kanceláři Manors v roce 2016 s nástupním platem 120 tisíc liber (3,5 milionu Kč) ročně. U pracovněprávního tribunálu zaznělo, že byla ve své práci mimořádně úspěšná, uvedl deník Independent.

Dva roky nato otěhotněla, což její zaměstnavatel Paul Sellar na večírku s kolegy údajně okomentoval slovy: „Proč je do p*dele těhotná teď, když se nám tak daří? Varovali mě, abych nezaměstnával vdanou ženu v takovém věku.”

Když se vrátila z mateřské dovolené, požádala šéfa, jestli by mohla v práci místo v šest večer končit už v pět, aby stíhala vyzvedávat svou dceru ze školky. Ty v Británii většinou zavírají v šest.

Ten ale žádost odmítl řešit s odůvodněním, že si nemůže dovolit Thompsonovou zaměstnávat na zkrácený úvazek. Uvedl to, přestože takto v minulosti dvěma zaměstnankyním vyhověl.

Přes 40 procent zaměstnanců se bojí ztráty práce kvůli věku, tvrdí průzkum

Věda a školy

Thompsonová si na firmu stěžovala u pracovněprávního tribunálu. Podle ní byla žádost opodstatněná mateřskými povinnostmi, a tudíž neochota o ní vyjednávat představovala nepřímou diskriminaci na základě pohlaví. Uvedla, že si nepřeje, aby její dcera musela jednou podobné obstrukce řešit, až bude stará.

Tribunál jí dal za pravdu a přiznal jí finanční náhradu ve výši 185 tisíc liber (5,4 milionu Kč). Zároveň ale odmítl uznat Sellarovu údajnou poznámku jako formu diskriminace, jelikož mohlo jít o ojedinělý incident, u kterého navíc Thompsonová nebyla osobně.

Anketa

Museli jste přizpůsobit pracovní dobu školní docházce svých dětí?
Ano, nebyl s tím problém.
44,5 %
Ano, i když to bylo problematické.
36,4 %
Ne
19,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4265 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám