Hlavní obsah

Horská služba měla v Jeseníkách perný víkend, zachraňovala i motorkáře

– Jeseníky

Největší počet zásahů ze všech horských oblastí v Česku zaznamenala uplynulý víkend Horská služba (HS) v Jeseníkách. Její členové vyráželi k 31 úrazům. Mezi postiženými dominovali cyklisté a koloběžkáři. Právo o tom informoval náčelník jesenické Horské služby Vítězslav Kaller.

Foto: HS Jeseníky, .

Horští záchranáři vyjížděli o víkendu i k nehodě motorkáře, který havaroval na silnici vedoucí na Červenohorské sedlo.

Článek

Horští záchranáři podle něj v Jeseníkách ošetřili od soboty do nedělního večera dvacet cyklistů, sedm koloběžkářů, tři pěší turisty, a dokonce jednoho motorkáře po těžké havárii.

„V sobotu jsme mimo další zasahovali spolu s olomouckou Leteckou záchrannou službou u úrazu ženy po pádu na koloběžce v lokalitě Dlouhých strání. Neměla větší zranění, ale pádem utrpěla krátké bezvědomí. Nasadili jsme jí krční límec, zafixovali a transportovali k vrtulníku pod spodní nádrž přečerpávací elektrárny,“ uvedl k výjezdu Roman Fišnar, záchranář Horské služby Jeseníky.

Paraglidistka se v Krkonoších zřítila do korun stromů, ostatní letci zahltili tísňovou linku

Krimi

V neděli musel vrtulník do Jeseníků k havárii mladého motorkáře. Ten nezvládl svůj stroj na silnici na Červenohorské sedlo a havaroval v poslední serpentině. „Našli jsme ho mimo silnici asi 20 metrů pod zatáčkou. Naštěstí se zachytil o padlý strom, jinak mu hrozil několik desítek metrů dlouhý pád po příkrém svahu. Utrpěl několik vážných zlomenin, takže jsme opět požádali o pomoc letecké záchranáře z Olomouce,“ popsal nehodu Fišnar.

Členové HS mladíka po základním ošetření šetrně zafixovali do vakuové matrace a naložili do transportního prostředku. „Naši záchranáři jej museli dopravit nejdřív na silnici, a to z velmi obtížně přístupného terénu. Pak ho převezli k vrtulníku, který dosedl u místa nehody. Během předávání posádce LZS jim přišla další výzva o úrazu cyklisty, takže opět ihned vyrazili do akce,“ dodal Kaller s tím, že kromě vrtulníku musel během víkendu do hor jet i devětkrát sanitní vůz zdravotnické záchranné služby.

Reklama

Výběr článků

Načítám