Hlavní obsah

Hasiči: Na únik z hořícího domu jsou jen dvě minuty

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výbuch a požár v panelovém domě, jako tomu bylo v pátek v Prešově, označil mluvčí generálního ředitelství hasičů Rudolf Kramář za druhý nejhorší scénář, který může nastat. Horší je už jen pád celé budovy.

Foto: Policie SR

Poškozený panelák v Prešově

Článek

Na únik z hořící místnosti nebo domu přitom mají jeho obyvatelé sotva dvě minuty. Ve chvíli, kdy se domem už valí hustý jedovatý dým, to není mnoho.

Lidé tak musí na pár nádechů poslepu tápat chodbami, kde se jim často pletou pod nohy odložené věci z bytů, výzdoba, která je navíc hořlavá, boty a botníky i další překážky.

Pohled do paneláku po explozi. Místo schodiště zůstala obrovská díra

Zahraniční

”Pokud hoří stromek, televize nebo záclony, mají lidé asi dvě minuty na útěk. Pak se buď udusí, nebo upečou. Vzniká kouř, kde si lidé nevidí na prsty u natažené ruky. Když budou bloumat po chodbách, oheň je dožene,“ varoval Rudolf Kramář a nabádal, aby si lidé nechávali volné únikové cesty, které by měly být značené a osvětlené nouzovými světly.

Seskok maximálně z 6. patra

Na Slovensku při pátečním požáru paneláku v Prešově lidé nemohli prchat ani po schodišti, neboť bylo zničené. V takovém případě nastupuje výšková technika, které však nemají hasiči dostatek.

Plošiny dosáhnou do výšky 52 metrů, přitom dvanáctipatrový dům mívá kolem 30 metrů
mluvčí hasičů Rudolf Kramář

„Máme 258 plošin a žebříků,“ upřesnil Kramář. Z toho je ale část techniky na hranici životnosti, vozidla jsou až 35 let stará. „Když si vezmeme počty výškových budov a počty krajů, tak té techniky zase tolik nemáme,“ uvedl Kramář s tím, že hasiči nechávají stroje repasovat a udržují je při životě co nejdéle. Technika se také postupně doplňuje.

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamera zachytila okamžik výbuchu v paneláku v PrešověVideo: Zdroj: Reštaurácia AL Dente, Mukačevská ulice, Prešov

Při obdobných zásazích se dá použít i seskok do plachty, ale to maximálně z pátého či šestého patra, ale i od toho se ustupuje. Plošiny jsou schopné na drtivou většinu výškových budov dosáhnout. „Dosáhnou do výšky 52 metrů, nejvyšší máme do 60 metrů, přitom dvanáctipatrový dům mívá kolem 30 metrů,“ uvedl mluvčí hasičů.

Jak se dostat k domu

Problém ale je se s technikou k domům vůbec dostat kolem zaparkovaných aut a dalších překážek v úzkých ulicích na sídlištích. Proto hasiči jednou ročně testují průjezdnost ulic.

„Na největší problémy jsme narazili v Kladně nebo v Příbrami, obecně tam, kde jsou velká sídliště, kde parkuje hodně aut. Jen na rovný průjezd potřebujeme tři metry, při zatáčení nebo ukotvení plošiny je to ještě více,“ uvedla mluvčí středočeských hasičů Tereza Fliegerová.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Požár v Prešově. Zdroj: ReutersVideo: Reuters

Podle hasičů je mimořádně důležitá prevence. Ta spočívá jednak v zachovávání únikových cest, volných chodeb bez hořlavých výzdob, zachování prostoru pro příjezd a nástup hasičů, ale také začíná už u konstrukce samotných staveb.

„Je dobře, že u nás máme unikátní možnost ovlivnit podobu staveb. Naši technici, kteří vyšetřují příčiny požárů, dávají ve stavebním řízení vyjádření k plánovaným stavbám a máme šanci do podoby staveb zasahovat. Dodržení našich podmínek je mimořádně důležité,“ apeloval Kramář.

Když už oheň vypukne, je podle něj nejdůležitější nepanikařit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám