Hlavní obsah

Grygárek chce po Šlachtovi půl milionu a omluvu kvůli jeho knize

– Praha

Bývalý náměstek Vrchního státního zastupitelství (VSZ) v Praze Libor Grygárek se bude u soudu domáhat omluvy a půlmilionového odškodnění po někdejším šéfovi Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robertu Šlachtovi. Informoval o tom v pondělí server Česká justice.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý šéf ÚOOZ Robert Šlachta

Článek

Žalobu na ochranu osobnosti Grygárek podá kvůli podle něj lživým tvrzením, která o něm bývalý policista napsal ve své knize Třicet let pod přísahou. Šlachta ve vyjádření uvedl, že si za výroky v knize stojí.

Grygárek, někdejší náměstek bývalého vrchního státního zástupce v Praze Vlastimila Rampuly, čelil obžalobě ze zneužití pravomoci v souvislosti s lobbistou Romanem Janouškem a jeho švýcarskými konty. Jeho stíhání však zastavil pražský městský soud. V září pak Nejvyšší soud odmítl dovolání nejvyššího žalobce Pavla Zemana proti tomuto rozhodnutí.

Policie odložila Šlachtovu knihu vzpomínek, nic tajného v ní nenašla

Krimi

Šlachta v knize například uvedl, že Grygárek podával vlivným lobbistům, politikům a manažerům informace z jejich policejních spisů. Mohl si díky tomu pořídit drahý byt v centru Prahy, který ho pak opět s lobbisty spojoval. Bývalý policista také napsal, že někdejší Rampulův náměstek úmyslně zamlčel trestnou činnost lobbisty Janouška před švýcarskými orgány.

„Nejen, že v knize publikuje neveřejné údaje z trestního spisu, ale navíc vytváří další fabulace, čímž újmu způsobenou žalobci jen dále prohlubuje,” uvedl podle serveru Grygárek o Šlachtovi v žalobě.

Šlachta: Omlouvat se nebudu

„Budu se možná opakovat, ale musím. Za vším, co je v knížce, si stojím,” uvedl bývalý šéf protimafiánského útvaru. „A to v té knížce zdaleka není všechno, co bych chtěl k takovým lidem, jako je pan Grygárek, říct,” dodal. Uvedl také, že se nikomu omlouvat nebude.

Podle žaloby zasáhly nepravdivé výroky v knize do Grygárkova profesního i osobního života. „Je soustavně neoprávněně žalovaným obviňován z páchání trestné a jiné protiprávní činnosti, a to i přesto, že byla všechna podezření zákonným způsobem vyvrácena,” citoval server ze žaloby. Grygárek ji podle serveru podá v nejbližších dnech.

Šlachtu kvůli jeho knize prověřovala také policie. Zjišťovala, zda nezveřejnil tajné informace. Případ však nakonec odložila.

Reklama

Výběr článků

Načítám