Hlavní obsah

Fotbalista zlomil soupeři nadvakrát nohu, podle soudu nešlo o likvidační faul

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Nebyla to cílená likvidace protihráče, ale nepovedený skluz, který výrazněji nevybočil z fotbalových pravidel. Tak justice definitivně uzavřela faul z předloňského utkání okresního přeboru, za který skončil na lavici obžalovaných František Dlouhý (24).

Foto: Patrik Biskup, Právo

Fotbalista František Dlouhý u soudu (9. října 2018)

Článek

Krajský soud v Plzni nyní podle zjištění Práva potvrdil v odvolacím řízení rozsudek prvoinstančního soudu, který hráče TJ Nezamyslice zprostil obvinění z těžkého ublížení na zdraví. „Hodnocení důkazů a závěr o zproštění obžalovaného viny je logické a přesvědčivé,“ stojí v rozhodnutí odvolacího soudu, se kterým se Právo seznámilo.

„Rozhodujícím svědkem byl rozhodčí zápasu, který stál u sporné situace nejblíže. Zákrok obžalovaného nepovažoval za surovou hru, bral to pouze jako nesportovní chování a udělil mu jen žlutou kartu,“ vysvětlil krajský soud.

Aby mohlo být jednání obžalovaného řešeno v rovině trestního práva, muselo by být podle krajského soudu jednoznačné, že v době zákroku obžalovaného už byl míč zcela jinde, to znamená v zázemí nebo u jiného hráče. To se ale nepotvrdilo.

Za kopanec do hlavy nebude policista potrestán. Zastal se slabšího, řekl soud

Krimi

Oba hráči měli na incident odlišný názor. Zatímco obžalovaný byl přesvědčený, že vše bylo v rámci pravidel, poškozený to vnímal jako likvidační faul, který ho měl vyřadit ze hry.

„Když jsem protihráče zaregistroval, měl míč u nohy. Rozhodl jsem se, že mu ho podeberu skluzem. Vystrčil jsem jednu nohu před sebe a sklouzl se po zadku. Trefil jsem balon a následně jeho nohu. Pak jsem si plácl s naším brankářem, který mě pochválil, že jsem zastavil útok,“ prohlásil před soudem Dlouhý.

Nelze jeho jednání posuzovat v rámci sportovních pravidel.
státní zástupkyně

Podle druhé strany ale obžalovaný vůbec nechtěl hrát balon. „Skočil mi přímo na nohu. Když jsem ležel na zemi a sténal bolestí, smál se a šel si ještě plácnout rukou s jejich brankářem,“ uvedl poškozený, který strávil v nemocnici měsíc a dalších několik týdnů se pohyboval o berlích.

Podle státní zástupkyně musel obžalovaný jako fotbalový obránce vědět, že při takovém zákroku může protihráči způsobit zranění. „Nelze jeho jednání posuzovat v rámci sportovních pravidel, která mají chránit hráče před takovými zákroky, které vedou k jejich zranění,“ prohlásila žalobkyně.

Soud zrušil zprošťující rozsudek nad fotbalistou, který soupeři nadvakrát zlomil nohu

Krimi

Poukázala také na řadu prohřešků obžalovaného během zápasů z minulosti. „Několikrát měl pozastavenu závodní činnost, ať už to bylo za urážku rozhodčího, velký počet udělený žlutých karet, nebo tělesné napadení protihráče v přerušené hře. Tyto údaje zcela zjevně svědčí o tom, že obžalovaný je příznivcem tvrdé hry,“ konstatovala státní zástupkyně.

Podle rozhodčího inkriminovaného utkání Luďka Staňka obžalovaný při skluzu trefil míč i s hráčem. Zákrok posoudil jako nesportovní chování a provinilci za něj udělil žlutou kartu. „Byl to normální skluz. Rozhodně neskočil bránící hráč útočícímu na nohu. To bych ten zákrok potrestal úplně jinak,“ dodal rozhodčí, který podle svých slov situaci viděl ze vzdálenosti pěti metrů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám